Држава прва блокирала

С. Б. - З. Р.

04. 06. 2015. у 07:45

Почела принудна наплата потраживања предузећа без заштите. На списку: "Борели", "Вршачки виногради", ХИ "Жупа"...

Држава прва блокирала

Иако зарађује, због старих дугова блокирана "Јагодинска пивара"

У ПРИНУДНУ наплату, ипак је, кренула држава. И то прва. Иако су у Министарству привреде најављивали да она неће терати у стечај фирме које је до почетка јуна штитила од поверилаца, рачуни "у црвеном" говоре другачије. Од 2. јуна скоро сва предузећа са списка 43 фирме којима је укинута "амнестија", сад су у блокади. Већини је "рампу" спустила Пореска управа, али и локалне самоуправе и јавна предузећа.

Порезници су покушали да дођу до новца "Јагодинске пиваре". Зато је ова фирма јуче у блокади тешкој 272,2 милиона динара.

- Састаћемо се данас са министром привреде Жељком Сертићем - каже Лепомир Урошевић, представник Асоцијације слободних и независних синдиката. - Радници настављају штрајк у кругу фабрике. Блокирала нас је Пореска управа, а дугујемо доста и по судским пресудама из прошлости. Радни стаж нам није уплаћиван четири и по године, али су плате биле редовне. За нас унапред припремљени план реорганизације, које предлажу надлежни, није могућ, јер је рок прекратак.

Порезници су кренули и на "Београдску индустрију пива". Они су у "црвеном" 68,8 милиона динара. "Вршачки виногради" су у блокади од 479 милиона динара. Слично је и са "Борелијем", који је у "минусу" 47,5 милиона динара. Само два дана раније директорка ове фирме била је убеђена да ће се са повериоцима споразумети.

- Нас су блокирали Крагујевац, Алексинац и још неколико градова, као и Војвођанска банка - објашњава Зорка Црногорац, директор "Борелија".

- Блокирао нас је и "Фармаком", који је у стечају.

Евиденција Народне банке Србије о принудној наплати показује да су обавезе од 546 милиона динара "закључале" рачуне "Бетоњерке", док је 514 милиона динара обавеза ХИ "Жупе".

ОБАВЕЗЕ ИЗ ПРОШЛОСТИ

НИЈЕ поднет нов налог за блокаду рачуна, посебно "Јагодинске пиваре", него је активиран налог за извршење из ранијих година, што нема директне везе са Пореском управом - објаснили су јуче у Пореској управи. - Наиме, престанком заштите извршења код одређеног броја предузећа из процеса реструктурирања, реактивирани су налози за принудну наплату из претходног периода.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Nikola Zlatibor

04.06.2015. 09:49

Normalno!Zar smo mi drugi manje vredni sto moramo da placamo poreze i doprinose!

Jovan

04.06.2015. 11:15

@radnik BIP-a - Sertić neće sigurno da podnese ostavku, ali ćeš zato ti radniče da ostaneš na ulici. Postavili ste dečka od 31 godine da vam bude generalni, smešno.

akcionar BIP-a

04.06.2015. 10:05

ovim preduzećima je najveći problem nastupio zbog neblagovremenog reagovanja od strane Ministarstva privrede, kojim su dovedena pred svršen čin, umesto da su dočekali prestanak zaštite od prinudne naplate uz prethodno spreman UPPR, dogovor sa poveriocima i dr. Sertiću, ostavka!

Batica

04.06.2015. 10:18

Pola vodoprivrede ode u stecaj,sto znaci da vise poplave nece biti,cim ta delatnost ide u zatvaranje...

Ocemo samo domaca preduzeca

04.06.2015. 11:15

Ovo sve gori do gorega na vlasti,sjasi kurta da uzjase murta,oce sva preduzeca da ugase pa da ih prodaju strancima za bagatelu,e pa bagro politicka NECE MOCI,bice i ovde kad tad francuski scenario !!!