Словачка је предложила Русији пројекат крака гасовода који ће се ослањати на „Турски ток“, уз учешће Бугарске, Румуније, Мађарске и Европске уније.

То је изјавио словачки премијер Роберт Фицо након разговора са руским колегом Дмитријем Медведевим и додао да би предлог Братиславе требало да се реализује уз учешће и подршку ЕУ, пренео је Тас.

Свака словачка влада мора да обезбеди да гасни цевоводи који пролазе преко територије Словачке никада не буду празни, нагласио је он на конференцији за новинаре у Москви.

Словачка одлично зна да од јануара 2020. године неће више важити споразум о транзиту гаса преко Украјине. Ако ми не будемо транзитна земља за гас, наш буџет ће претрпети велику штету“, објаснио је Фицо.

Он је додао да Словачка не може да се меша у руско-украјинске односе, па ни по теми гаса, али не може ни мирно да седи и чека да Украјина испадне из система за транспорт гаса. Због тога ће актуелност пројекта расти у истој мери у којој ће се реализовати „Турски ток“.

Такве пројекте можемо да реализујемо само уз постизање договора између четири земље, наравно уз учешће Русије. Одговорност захтева од нас да тражимо алтернативне путеве решења овог проблема“, закључио је словачки премијер.

Руски премијер Медведев је рекао да су у разговорима с колегом размотрене могућности спровођења тих опција које ствара „Турски ток“, након што дође до границе Грчке, за земље Европе и могућности укључења у те процесе.

Он је признао да постоје ризици у новом пројекту „Турски ток“, али и оценио да је у целини добар.

АНАЛИТИЧАРИ: СЛОВАЧКА ШТИТИ СВОЈЕ ИНТЕРЕСЕ

Стручњак Фонда националне енергетске безбедности Александар Пасечник је ракао да уколико „Турски ток“ буде затворио могућност за транзит гаса преко Украјине, Словачка више неће бити транзитна земља, па је зато Братислава заинтересована да и даље игра важну улогу на енергетском тржишту.

Притом, према његовим речима, треба бити опрезан према Бугарској, с обзиром да су сви руско-бугарски пројекти пропали.

Било како било, Словачка већ сутра може да промени свој став, а за сада је све на нивоу прелиминарних консултација“, рекао је он.

Према речима директора Института за националну Сергеја Правосудова, Словачка предлаже алтернативне маршруте, јер жели да одбрани своје национални интересе.

Он истиче да је тешко предвидети како ће Европска комисија да реагује, додајући да ће, када буде коначно схватила да Украјина није сигурна транзитна земља, њој бити тешко да објасни државама чланицама ЕУ зашто нису подржали алтернативну руту.

Правосудов, с друге стране, сматра да су ставови Македоније и Србије по питању „Турског тока“ и даље недефинисани.

Србија и Македонија нису чланице ЕУ и не морају да усаглашавају своју политику са Бриселом, али они себе сматрају толико зависним од ЕУ, да су спремне да испуне све захтеве. Македонија је јако мала земља, у сваком тренутку може да се деси, условно речено револуција у боји, тако да не бих рачунао на Македонију“, закључује он.


(Извор: sputniknews.com)