СРБИЈА, захваљујући овој фабрици, соју не извози као сировину него као производ високе финализације. Захваљујући непрестаном улагању и сарадњи са науком, стручњаци ове фабрике, јединствене у Европи по разноврсности асортимана најшире примене, диктирају светске “трендове” у преради соје и успешно конкуришу не само колегама из ЕУ, него и највећим произвођачима соје из Америке.

Сојапротеин” из Бечеја, фабрика која послује у саставу “Викторија групе”, запошљава готово 400 људи и годишње преради више од 200.000 тона сојиног зрна са српских њива. Производе пласира у преко четрдесет земаља, а пре свега у ЕУ где одлази око 90 одсто укупног извоза. Како наглашава Синиша Кошутић, њен директор, освајање нових тржишта се наставља кроз извоз у земље северне и западне Африке, Блиског истока, али и Јужну Кореју.

- “Сојапротеин” је највећи нето извозник Србије у прехрамбеном сектору, и ове године очекујемо даљи раст извоза као ефекат инвестиција које смо реализовали у претходном периоду - исиче Кошутић. - Планирамо да наставимо улагања у унапређење и појефтињење производње, како бисмо могли да задржимо лидерску позицију у производњи сојиних производа вишег степена прераде. У реновирање најстарије линије у фабрици и повећање енергетске ефикасности биће ове године уложена значајна средства.

НАЈВЕЋИ ПРЕРАЂИВАЧ “СОЈАПРОТЕИН” је највећа фабрика за прераду соје у Србији, а по разноврсности и квалитету производа, као и капацитету прераде, сместила се међу најзначајније прерађиваче соје и у централној и југоисточној Европи. Истовремено, једна је од малобројних компанија која прерађује искључиво генетски немодификовано сојино зрно, строго контролисаног порекла и квалитета.

Унапређење енергетске ефикасности, објашњава Кошутић, подразумева набавку додатних котлова који као енергент користе биомасу.

- Добијање енергије за производњу од пољопривредне биомасе значајно доприноси нашој конкурентности - додаје Кошутић. - Нови котао, који ћемо инсталирати ове године, заокружиће ову причу и омогућиће нам да, уз квалитет, конкурентима парирамо и нижом ценом производа.

Производи од соје из Србије, објашњава Кошутић, у односу на производе из Северне и Јужне Америке, имају велику предност јер се прерађује НОН-ГМО соја.

- Наши критеријуми за пријем соје девет пута су оштрији од оних у ЕУ - истиче Кошутић. - Самим тим, и наши производи, како они за људску исхрану, тако и они за исхрану животиња, међу најквалитетнијима су у свету. Посебно смо поносни на линију за традиционалне сојине протеинске концентрате, у коју смо, пре три године, уложили 20 милиона евра. Ови производи високог степена прераде користе се у различитим гранама прехрамбене индустрије, али и исхрани животиња, на пример у сточарству, као замена за млеко у исхрани телади и прасади. У овом сегменту планирамо и даљу специјализацију, у правцу проширења производње на функционалне сојине концентрате, чиме бисмо постали једини проиозвођач у Европи са оваквом комплетном понудом.

СТАНДАРДИ

У “СОЈАПРОТЕИНУ”, како би одговорили изазовима извоза на сва захтевна тржишта, имплементирани су бројни стандарди квалитета. Међу сертификатима ИСО 9001, ИСО 22000, ИСО 14001, ОХСАС 18001, ХАЦЦП, ГМП+, ИСЦЦ, КОШЕР, ХАЛАЛ и Дунав Соја, посебно место заузима сертификат о следљивости порекла и очувању генетске чистоће - ИП Нон-ГМО.