Наши пилићи јефтинији од немачких

Н. С.

25. 04. 2015. у 07:27

Наши пилићи јефтинији од немачких

Власник Петар Матијевић у погонима месне индустрије

Индустрија меса "Матијевић" послује по устаљеном систему "од њиве до трпезе". На модерној фарми живине ради само седам људи, хране их кукурузом и сојом са својих њива

РЕЦЕПТ је једноставан - ако пилиће хранимо кукурузом и сојом прозведеним по најмодернијој технологији на нашим имањима, а на најсавременијој фарми, са 200.000 пилића, ради само седам радника, цена ће им бити нижа него у Немачкој. Ако уз то додамо и то да имамо своје малопродајне објекте, своју најсавременију кланицу, као и камионе за транспорт, ствар је јасна - објашњава Петар Матијевић, власник Индустрије меса "Матијевић".

Овај концерн настао је из мале, занатске месаре, а тренутно запошљава више од 2.400 радника у кланици и 127 продајних објеката. Ту су, такође, и пољопривредна добра са 25.000 хектара обрадивог земљишта, као и девет сточарских фарми и велики рибњак. Самим тим, како објашњава Матијевић, затворен је систем "од њиве до трпезе".

- Подаци Министарства пољопривреде, односно Управе за ветерину, кажу да се у нашој кланици преради више свежег меса, добијеног са наших фарми, него у било којој другој кланици у Србији, а мислим да ми сами прерадимо више меса него све кланице у Војводини - истиче Матијевић. - Прерадили смо, од почетка године, 70.000 свиња, у сваком тренутку у тову имамо 600.000 пилића, и на фармама, тренутно, имамо 4.500 бикова, јасно је да нам је потреба за увозом минимална и да можемо да послујемо по систему "Данас у штали, сутра у продавници".

Највећи део призвода из система "Матијевић", додаје наш саговорник, завршава управо на тржишту Србије, односно, производи се од домаћих производа, за домаће тржиште.

- Наравно, и ми увозимо одређене, мање количине смрзнутог меса, али то најбољег квалитета, и то само за оне дуготрајне производе чија технологија производње то захтева - каже Матијевић. - Циљ нам је, наравно, да наставимо да унапређујемо производњу, а такође и да ширимо сектор примарне производње, јер само на том основу можемо да додатно ојачавамо позиције на домаћем, али и планирамо ширење на страна, захтевна тржишта.


ПОЉОПРИВРЕДНА ГАЗДИНСТВА

НАЈВЕЋИ добављачи живе стоке у систему ИМ "Матијевић" су пољопривредна добра - "Јединство" и "Галад" из Кикинде, "Равница" из Бајмока и фарма "Микићево", "Агровршац" из Вршца, "Златица" из Лазарева, "Рибар" из Новог Кнежевца и "Мат-Пиле" из Српског Итебеја, Банатског Карађорђева и Хетина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

Marko

25.04.2015. 08:08

Sve je ovo zaista predivno ...havala Bogu da je ovaj tekst izashao u shtampi da se zatvore glasine oko kojekakvog mesa.....podrzavajmo sve shto je nashe............

ko je taj

25.04.2015. 08:19

sto ce utvrditi kolike su te manje kolicine smrnutog mesa i odakle su, odgovor je niko jer imate i cime i skime da to tako ostane.Ja i moja cela familija jedemeo samo ono sto raste iz zemlje, a to najkvalitetnije zamrznuto zaobilazim.

New York

25.04.2015. 12:31

E da, i to sto uvoze spada u otpad. Ako ne racunamo dragu Upravu za veterinu koja kaze da je to meso trece kategorije. Neka pitaju carinu sta uvoze

lala

26.04.2015. 11:25

@случајни пролазник - Ti si jedan od Srbendi koji misli da sve zna. Pre svega u Srbiji se ne gaje GM ratarske kulturei jer je to zabranjeno. A drugo, i da se gaje ti u opšte ne znaš šta su GM organizmi. Ne znaš ni ko je u pozadi napada na Monsanto. Nisi razmišljao da nisu možda konkurentske firme Basf i Bajer? Ne komentarišite ono što ne poznajete. Normalne države prave strategiju čime će hraniti stanovništvo u narednih sto godina, a u Srbiji se samo razvijaju teorije zavere.

Milan Jovanovic

25.04.2015. 21:13

Зато увозимо пилетину из Пољске и загађујемо свој народ.Заборавили су ставити и овај текст у наслову...

Dragoslav Gnjatic

26.04.2015. 14:57

@Milan Jovanovic - Druze Milane J. ja sam vozac mesne industrije Matijevic i radim na prevozu pilica kako sa nasih tako i sa drugih farmi i odgovorno ti tvrdim da nisi u pravu za taj uvoz pilica jer ovo sto stoji gore u tekstu da u svakom trenutku imamo u tovu 600 000 pilica je apsolutno tacno. A gdje si ti iskopao tu informaciju bas bi volio da znam i dokazi mi da nisam u pravu ako imas neke argumente a ako nemas onda ne lupaj

Peca

27.04.2015. 11:26

@Milan Jovanovic - Kao sto rece Dragoslave , ti si samo vozac ...ne znas ni ti sve ..

Mile

26.04.2015. 07:30

Pa čovek je i steka obogatstvo uvozom visokokvalitetnog smrznutog mesa koje su u EU trebali da unište. A tek logotip firme koji previše liči na logo jedne starije i slavnije firme.....

boban

30.04.2015. 04:43

@Mile - gosp.@Dragoslave,ipak ste Vi samo vozac/i ja sam/ i tacka.imate u svakom trenutku 600 000 u tovu,,ako americki Tajson u ne bas naj modernijoj/kao Vasa kako tvrdite/ klaonica pripremi 70 do 100 tona pilica dnevno,,,pa Vi bi ste u NAJ modernijoj morali biti preko 100 tona dnevno,,jel to u vas pilici rastu preko noci,,ili stizu preko noci smrznuti,,dajte carinicima da progovore sta i otkuda dolazi,,cinjenica je da Matijvic ima kvalitetno meso,,ali gdje ide a sta uvozi i prodaje u Srbiji,smece.

zagor

26.04.2015. 14:51

kako lazete....kolike jo mesu sumljivog kvaliteta uvezao iz inostranstva...nama je prodavao smece i djubre od mesnih preradjevina...unistio je mnogo popljoprivrednih dobara...a sad je kao pametan...more djubre jedno....