Поражавајуће: ГМ шницла и из кланице!

Ј. СУБИН

07. 04. 2015. у 20:06

Поражавајуће: ГМ шницла и из кланице!
Како модификовано семе улази у Србију, како се узгаја и користи. Илегалном сојом хране товљенике и продају индустрији, каже Ђорђе Бугарин

СВИЊСКЕ шницле, које потичу од товљеника храњених ГМ сојом, завршавају у тањирима српских домаћинстава. Сељаци такве свиње продају на мало, по селима, али и кланицама које од њих откупљују живу стоку. Како је контрола сточне хране слаба, то може да прође. Грађани Србије не могу чак ни да знају да ли су животиње чије месо увозимо јеле ГМ храну или не.

Ово за "Новости" каже Ђорђе Бугарин, секретар Удружења пољопривредних и прехрамбених производа Привредне коморе Војводине.

- Кланице од сељака, који гаје ГМ соју, такве свиње откупљују и ништа не контролишу - прича Бугарин. - И свиње које увозимо сигурно су храњене генетски модификованом сојом или кукурузом, а да то нико не проверава. Такви људи не размишљају много о последицама. Објективних испитивања о утицају ГМО на човека нема, јер се избегавају независни истраживачи.

А, илегални пут семена ГМ соје изгледа прилично једноставно. Како објашњава наш саговорник, у Румунији има доста овог семена, па се претпоставља да из тих крајева долази. Он се уноси у гепецима аутомобила.

- Од 50 килограма ГМ соје када се посеје, за наредну годину остане 1.000 килограма семена ове биљке - прича Бугарин. - Тона семена довољна је за седам до осам хектара земље. Она се из године у годину умножава, а такву соју користе за сопствене потребе. На откупним местима то не може да прође, јер она није прихватљива и дозвољена, а строго се контролише.

Када се заврши жетва, а соја остане неоткривена, узгајивачи је обрађују термички, у малим машинама које се називају екструдери, објашњава Бугарин. Температуре су ту високе, меље се зрно и све се претвара у пуномасни сојин гриз. То је храна којом онда тове свиње, а у неким приликама даје се и живини.

- Сојин гриз није погодан за веће категорије свиња - каже Бугарин. - То штетно делује на животиње, јер се повећава масноћа, а не меснатост. Како се код нас товљеници продају на "живој ваги", а не на клању, та масноћа нема утицаја на продају. Свиња храњена ГМ сојом улази у ланац исхране човека.

У Министарству пољопривреде, рекли су нам да Фитосанитарна инспекција контролише усеве на територији Србије, док је посебна пажња посвећена провери недозвољеног уношења и гајења ГМ биљака код нас.

Парцеле под сојом биће контролисане коришћењем протеинских тест трака за брзу детекцију ГМ биљака - објашњавају у Фитосанитарној инспекцији. - У случају позитивних резултата, биће узети узорци ради званичне лабораторијске потврде ГМ биљака. Одређују се и GPS координате на основу којих се утврђују тачни геодетски подаци и власништво над њивом. Сви усеви где се утврди ГМ биљка уништавају се, а против власника се покрећу казнене мере.


НЕМА ПОУЗДАНИХ ТЕСТОВА

ХРАНА за животиње која се увози у Србију, а у свом саставу садржи соју, кукуруз, кромпир, уљању репицу, узоркује се и испитује на присуство ГМО. Такође, адаптирана млека, нека готова јела или производи од меса, који у свом саставу садрже сировине које могу бити од генетички модификованих организама, могу да се контролишу на ГМО. Не постоје поуздани тестови којима се може утврдити да ли је нека животиња храњена ГМ сојом, само на основу резултата лабораторијских испитивања.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (20)

Deda

07.04.2015. 20:49

Dok je načelnica Veterinarske inspekcije Sanela Ćelebićanin ja sam siguran da jedem zdravu hranu ne genetski modifikovanu.

Deda

08.04.2015. 10:43

@Deda - Dedinim komentarom i svi koji su upućeni u rad Veterinarske inspekcije može se doći do cilja.Država ništa ne preduzima a verujem da ima mesta i za sviranje na klaviru.

Виктор

07.04.2015. 21:06

Ма, то треба као Руси што раде, да ГМО изједначимо са тероризмом, па нека онда неко проба да сеје. Трују сопствен народ, само да им испадне јефтиније. То бих ја све у затвор.

Nebojsa

07.04.2015. 21:07

Samo ostre kazne i rigorozna kontrola. STOP za GM. Unisticemo se sami zatrovanom hranom.

Boža prorok

07.04.2015. 21:15

Neznamo dali je to razlog da seljaci i nakupci prodaju svinje za 120 dinara ,pre neki dan na bolečkoj pijaci .To je mizerna cena i nema ekonomske logike ,ako ie dve salate 120 dinara .

мрсимуд

07.04.2015. 21:24

Ја сам вегетаријанац, а имам и своју башту, па ти види!

Zoran

07.04.2015. 22:01

@мрсимуд - Ako ti je basta pored useva koji su GM i ako cvetaju u isto vreme, dobices i ti GM malo.

deki

08.04.2015. 07:41

@мрсимуд - GMO seme se ne siri oprasivanjem .To nije seme kao prirodno seme.

Jelena

28.04.2015. 08:14

@мрсимуд - Genetski modifikovane biljke se oprasuju na prirodan nacin iako im je izmenjena prirodna genetska struktura. U stranim zemljama je Monsanto tuzio one ljude koji su opraseni GMO polenom jer Monsanto ima patent nad tim semenom, od kojeg obicno seme postaje GMO seme. Biljka se ne moze "kastrirati" :)

kety

16.06.2015. 13:27

@мрсимуд - Bravo za svoju bastu, svako pazi u svoju bastu za sebe sta ce da sadi, bira samo najkvalitetnije i domace seme, tako svi treba da rade, ne razumem kolicinu negativnih ocena na ovo, jer vi ocekujete da ce drugi za vas da sadi najbolje naravno da nece, dok ne povrnete rukave izvolte gmo.

Dr. za rock and roll

07.04.2015. 21:44

Odma te proizvodjace najmanje osuditi na 20 robije za primer da shvate tezinu ovog kriminalnog dela !!! Po meni ovo je isto kao kad zlotvori prodaju osnovcima i seednjoskolcima drogu ispred skolskog dvorista. Banda jedna imaju li malo casti obraza. Vidim da nemaju vec svesno truju ljude.

na nasu zalost

08.04.2015. 08:06

@Dr. za rock and roll - Drzava jako dobro zna ko su ti proizvodjaci, a moram tiu reci da ih za to cak i nagradjuje, dok organske proizvodjace npr ucenjuje skupim sertifikatima

vlada

08.04.2015. 08:57

@Dr. za rock and roll - Sta ti je, kad je zemlja okupirana sta mozes drugo ocekivati nego da nas truju.

Monopolist

08.04.2015. 00:12

Mali farmer "seljak", se urotio protiv drzave Srbije, i zato ga treba eliminisati, do poslednjeg

Goran

08.04.2015. 09:10

Zlatiborac razvozi 180 tona mesa nedeljno po srbiji, a stoke na Zlatiboru ima da na prste nabroji covek.

max

08.04.2015. 10:06

Koliko mi je poznato u Srbiji nije moguce anonimno prijaviti polje GM soje ili kukuruza, isto tako nije moguce prijaviti nesavesne inspektore a ni otkupna mesta gde se "strogo"kontrolise.Sve ovo o GMO kontroli mi lici kao i kako se kontrolise i sprovodi zakon o zabrani pusenja u zatvorenim prostorijama iz 1995 / 2005 . Drugim recima neadekvatno. Pre svega edukacija poljoprivrednika od strane ministarstva i oficijalnih instancija je preko potrebna !!!

Rds Ars

08.04.2015. 10:15

Sta je tu cudno?Ako hocemo u EU,to moramo dozvoliti.Kao i gej parade i druge njihove obicaje.Ja sam protiv.