Jавни позив за приватизациjу Пољопривредне корпорациjе Београд (ПKБ) очекуjе се средином ове године, а цела трансакциjа би могла бити готова у четвртом кварталу 2015, изjавио jе Танјугу генерални директор ПKБ Драгиша Петровић.

ПKБ jе велика компаниjа коjа и сада функционише на задовољаваjући начин, па су за њу заинтересовани броjни инвеститори, истакао jе Петровић.

До сада jе, каже, званично ПKБ посетила само кинеска делегациjа, а директних преговора са потенциjалним купцима за сада ниjе било.

"Интересовање jе велико, што се види и по броjу пристиглих писама о заинтересованости. Наравно, та писма о заинтересованости нису ограничаваjучи фактор и не спречаваjу да се jош неко ко jе заинтересован jави за куповину имовинског пакета ", навео jе Петровић.

Подсећа да jе Скупштина ПKБ краjем фебруара изабрала приватизационог саветника коjи треба да направи пакет за продаjу имовине.

После тога, додао jе, власник, односно Град Београд треба да усвоjи таj пакет, а затим следи расписивање jавног огласа, прикупљање понуда, одабир наjбољег понуђача, преговори са наjбољим понуђацем и закључивање уговора о продаjи.

Град Београд jе, подсећа, 30. децембра донео одлуку о моделу и методу приватизациjе ПKБ-а,и то кроз модел продаjе дела имовине Субjекта приватизациjе,методом jавног прикупљања понуда са jавним надметањем.

"Замишљено jе да се направи имовински пакет коjи ће у себи садржати довољно пољопривредног земљишта за одржавање сточарске производње на овом нивоу, животиње, механизациjу, обjекте коjи су везани за пољопривредну производњу и броj запослених коjи jе потребан да то све функционише на jедном добром нивоу", поjаснио jе Петровић.

Челник ПKБ jе казао да ПKБ тренутно, са зависним друштвима, има 2.108 запослених, а у самом ПKБ-у броj jе нешто мањи од 1.900 људи.

Петровић jе истакао да jе компаниjа у 2014. години остварила значаjан раст пословних прихода од око осам одсто у односу на претходну годину изражено у еврима.

Oн jе прецизирао да jе ПKБ у 2014. години забележио око 54 милиона евра прихода, а у 2013. години 50 милиона евра.

"Пословне расходе, коjи су нажалост овде "нееластични", држали смо на истом нивоу, односно релно су мањи око три одсто у односу на 2013.годину", напоменуо jе Петровић.

Петровић jе истакао да су добри резултати остварени и у производњи млека, коjа jе у 2014. износила 65,4 милиона литара и била jе за пет одсто већа него 2013.

"Oно што jе такође интересантно да jе ПKБ корпорациjа jедини произвођач млека, коjи jе у току прошле године остао без целокупног износа премиjе за млеко, доношењем правилника Mинистарства пољопривреде, ми смо практично остали прошле године у односу на претходне године, "закинути" за више од три милиона евра", казао jе Петровић.

Oн jе подсетио да jе ПKБ у претходних неколико година уложила више од 10 милиона евра у фарму музних крава коjа jе међу наjсавремениjим у овом делу Eвропе, а улагало се и у системе за наводњавање чиjи jе укупни капацитет 5.600 хектара.

У ПKБ се тренутно обрађуjе око 21.000 хектара земљишта, а око половине од тога служи за производњу сточне хране.

Што се сточарске производње тиче, ПKБ има око 22.000 грла говеда, од чега око 9.000 музних крава. ПKБ jе активирао и фарму свиња и очекуjе да у току ове године испоручи 9.000 товљеника.

Tаj пољопривредни гигант има и фарме са 20.000 кока носиља и 2.000 оваца.

Поред тога, ПKБ има фабрику сточне хране, коjа тренутно ради са 30 одсто капацитета.

ПKБ такође има своjа зависна предузећа - ветеринарску станицу са довољним броjем ветеринара, коjи покриваjу практично контролу производње у ПKБ-у, сетификовану "Eколаб" лабораториjу коjа поред тога што ради за ПKБ, ради и на трзишту и за друге, ПKБ авиjациjу и Институт Aгроекономик коjи има своjе сорте семена одређених култура. ПKБ се прошле године сертификовао и за ИСO стандарде, Хассап и Глобал геп.