ДРЖАВА не сме да приватизује ПКБ корпорацију. Више од 90 одсто капитала налази се у државној својини, а продаја земљишта као природног ресурса, у таквој структури, противзаконита је и противуставна!

Ово за „Новости“ тврди професор Миладин Шеварлић, саветник Економског института. Како каже, сваки изговор да је ПКБ власништво Београда, правно и чињенично је апсурдан, јер у Србији постоји само једна државна својина.

- Сва друга имовина у државној својини, која је дата на коришћење локланим самоуправама, укључујући и Београд, не може бити њихово парцијално власништво, већ искључиво државе Србије - истиче професор Шеварлић. - Ако су политичари већ одлучили да продају последње бастионе српског модерног агробизниса, зашто не сачекају јули 2017. године. Тада ћемо бити обавезни и да продајемо пољопривредно земљиште купцима из ЕУ. Или се продаја, у минут до дванаест, намешта да би купци у овој прераној приватизацији, као будући препродавци трговцима из Европе, зарадили више и брже.

Професор Шеварлић наглашава да би било боље када би ПКБ био у државној својини и постао репро центар за говедарску и свињарску производњу. И то не само за Србију, већ и за земље ЦЕФТА региона, Русију и земље Царинске уније.

- Ако ПКБ има неизмирених обавеза, Град Београд увек може да прошири урбанистичко и индустријско подручје - сматра наш стручњак. - Онда би тих 300 или 1.000 хектара продао по цени која би, вероватно, била већа, од укупне цене коју ће унапред намештени купац платити за свих 30.000 хектара земљишта, и више од 20.000 грла говеда. Ту су и стакленици на неколико хектара земље, на стотине нових трактора, комбајна и друге пољопривредне механизације. Једини известан бизнис, не само у Србији већ и у читавом свету, јесте производња хране.


ПКБ САЧУВАТИ ОД ТАЈКУНА

ПОЉОПРИВРЕДНИ комбинат Београд не би требало још продавати, јер у журби могу да се направе грешке, па да држава остане без млека, сматра Милан Простран, агроекономиста. Уз то, питање је да ли ће нови власник да настави да се бавим млекарском производњом или ће да побегне од сточарства.

- ПКБ дневно произведе 200.000 литара млека - каже Простран. - То је највећа фабрика млека у овом делу Европе. И због тога никако не би смела да трпи исту судбину као и остала пољопривредна предузећа која су била лоше приватизована и опљачкана.