ВЛАСНИК "МК групе" Миодраг Костић, жели да купи и "Пољопривредни комбинат Београд" и "ПКБ плантаже", али ће српски бизнисмен у овој трци имати озбиљну конкуренцију. На црту са Костићем за ПКБ изашло је још девет заинтересованих кандидата, а најозбиљније су данска фирма "Бигадан" која се бави производњом постројења за прављење струје из биомасе, као и немачка "ЕЕС Гроуп ГмбХ" из исте бранше одрживе енергије. Због ПКБ је Агенцији за приватизацију писао и кинески "ЈБ Еуитy Лимитед", који ипак нема седиште у овој земљи, већ према доступним информацијама, послује на релацији Единбург - Хонгконг.

Осим Костићеве фирме, још само једна са листе је из пољопривредне делатности. "ТерраПродуцт61" из Леушића, села поред Горњег Милановца, у власништву је азербејџанске фирме, једног турског држављанина и домаћина етно-села "Рајски конаци" Радише Јевтовића.

Од домаћих привредника, као потенцијалног газду ПКБ себе види и Милош Пауновић, али и Аустријанац Јозеф Калтенгер, власник компаније у области међународне трговине и развоја и главни уредник магазина удружења пољопривредних новинара.

ИМОВИНА 220 МИЛИОНА ЕВРА ПКБ има више од 30.000 грла стоке, од чега 22.000 говеда и 9.000 музних крава. Годишња пројектована производња износи 65 милиона литара сировог млека, што чини између 10 и 12 одсто укупне производње млека у Србији. Прошлу годину ПКБ је завршио са пословним губитком, укупан ниво задужења компаније је око 65 милиона евра, од чега су пола обавезе према држави. Вредност имовине процењује се на око 220 милиона евра, а просечна плата у компанији је 424 евра.

Конкурисала је и фирма "СДБ&АИТ" која је у Агенцији за привредне регистре уписана у априлу ове године и чији је оснивачки капитал 100 динара. Власници су Слободан Димитријевић и становник Русије Андреј Иванович Таназли са по 50 одсто. Своју понуду послао је и власник једне београдске фирме која тргује ауто-деловима и запошљава троје људи. Послује у плусу, али са добити од 7.000 динара.

У игри за куповину "ПКБ плантажа" је чак 13 инвеститора, од којих је троје из Италије, деветоро из Србије, а једно писмо стигло је из САД.

Владан Зарић, директор "ПКБ плантажа", каже да су највеће интересовање показале три италијанске компаније "Центалзоо", "Бруно С.р.л." и "Ферранте".

- Представници ових компанија су долазили код нас и веома су заинтересовани за стратешко партнерство. У питању су озбиљне фирме које су лидери у преради воћа и месној индустрији - каже Зарић. - Постоји чак могућност и да се удруже у конзорцијум и да наступе заједно. Чак би могла да им се прикључи, као мањински партнер, и домаћа фирма "Агросава".

Онај ко купи "Плантаже" ући ће у посед 1.500 хектара земље у власништву фирме, а на располагању ће имати и око 1.500 хектара државног земљишта које ово предузеће обрађује.

- Власник "МК групе" Миодраг Костић није долазио код нас, али смо чули да је заинтересован за куповину наше фирме, као и ПКБ корпорације. Милош Бугарин, директор "МК аграра" је био на челу ПКБ, тако да Костићу и нису потребне информације о нама, јер их он већ има.