ПОСЛЕ многобројних нелегалних приватизација и отимачине српске имовине, техничка влада у Приштини покушава да на брзину и нелегално отме и „Ски-центар“ на Брезовици. Без сагласноси и дозволе српске стране, у току је покушај приватизације, а представници Срба из Покрајине истичу да је и званично отпочела провера француско-андорске фирме заинтересоване за концесију овог ски-центра иза које, према сазнањима „Новости“, највероватније стоји косовски бизнисмен Беџет Пацоли.

- Пре готово две године међуминистарска група (коју чини неколико министара из владе Хашима Тачија) покренула је без наше дозволе и сагласности приватизацију „Ски-центра“. Тендер су расписали преко америчке фирме „Дилоит“, која се бави консалтингом и услугама, а на тендер су се јавиле четири фирме, међу којима и наша „МК група“. После спроведеног поступка, остала је само француско-андорска корпорација која би наводно требало да уложи у Брезовицу око 400 милиона евра - каже Слађан Николчевић, директор „Ски-центра“ на Брезовици.

Он истиче да је у току провера новца поменутог предузећа и то да ли иза ње стоји Пацоли, који је већ учествовао у нелегалној приватизацији српске имовине на Косову. Зато, представници Српске листе, која је учествовала на косовским парламентарним изборима, опомињу да неће дозволити нелегалну приватизацију „Ски-центра“, окоснице туризма у већински српској општини Штрпце, јер би се тиме променила власничка и етничка структура овог места.

ЂУРИЋ: НЕ МОЖЕ БЕЗ СРБА - ПРИВАТИЗАЦИЈА „Ски-центра“ Брезовица не може да се спроведе без договора са српском заједницом. Све остало је отимање имовине - каже, за „Новости“, Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ поводом намере приштинских власти да приватизују „Ски-центар“.

- Надамо се помоћи наших посланика у косовском парламенту, градоначелника општине Штрпце, који засад једини има право вета, али и помоћи међународне заједнице од које очекујемо да коначно одреагује и спречи нелегалне приватизације на КиМ - каже Николчевић. Он напомиње да је „Ски-центар“ основан као зависно јавно предузеће Владе Србије, односно од фирме „Инекс интер-експорт“ Београд која је уложила 85 одсто капитала и „Скијалишта Србије“, које иако са мање уложеним капиталом има већински удео, односно 51 одсто управљања фирмом. „Ски центар“ поседује 300 хектара земљишта на Брезовици и Штрпцу, три хотела, четири ресторана, пет жичара и исто толико ски-лифтова, као и пратећу механизацију, а упослено је 178 радника. Априла месеца ове године Влада Србије, односно Министарство привреде, издвојила је за „Ски-центар“ 12 милиона динара, док је Канцеларија за КиМ обезбедила 18 милиона динара за реконструкцију.


БРОЈКЕ
*
178 људи ради у овом туристичком комплексу
* 300 хектара земљишта има ски-центар
* 400 милиона евра хоће да уложи Пацоли