Смедерево једва чека “Есмарк“

Ј. Илић

30. 10. 2014. у 21:29

Смедерево једва чека “Есмарк“
У српској челичани охрабрени најавом доласка америчког гиганта као стратешког партнера. Радници се надају да ће бити довољно посла, а плате добре и редовне као код Ју-Ес стила

РАДНИЦИ, синдикати и менаџмент српске челичане поздрављају вест о могућем доласку компаније „Есмарк“ у Железару Смедерево, сматрајући да је америчка понуда најозбиљнија и гарантује очување радних места и производњу пуним капацитетима.

- Компанија „Есмарк“ нуди да учетворостручи годишњу производњу која је сада на нивоу од око 500.000 тона, каже за „Новости“ Бојан Бојковић, извршни директор за финансије Железаре Смедерево и члан Радне групе за преговоре са стратешким партнерима.

- Реч је о компанији која има бизнис план на 2,2 милиона тона производа годишње, што су пројектовани капацитети који никада нису достигнути. Максимална производња била је 1,7 милиона. Тренутно, вредност годишње производње је 340 милиона долара, док пуна упосленост, према плану „Есмарка“, значи 1,4 милијарде долара - каже Бојковић.

Директор челичане потврђује да „Есмарк“ планира покретање и друге високе пећи, како сазнајемо, пола године након преузимања фабрике.

- То је компликован техничко-технолошки процес јер је пећ угашена дуго. Покретање захтева новац и припреме, аранжмане са иностраним добављачима, а то захтева време - каже Бојковић који наводи да ће стратешки партнер морати да ангажује додатних 200 радника.

Есмарк стил група“ је приватна компанија, једна од водећих прерађивача и дистрибутера равно ваљаног челика и трећи по величини произвођач челичних плоча у САД. Основана је 2003. године и поседује више постројења за прераду челика. Власник је Џејмс Бушард. Преговаре у Србији води Марк Веланд, један од првих извршних директора за производњу „Ју-Ес стила Србија“. Као консултант, ангажован је човек који се вероватно најбоље разуме у српску челичану, Владан Михаиловић, директор производње „Ју-Ес стил Србија“ и главни менаџер примарне производње „Ју-Ес стил“ у железари „Грејт лејкс воркс“ у САД.

ТРЕЋИНА У Железари ради 5.191 радник, односно сваки трећи Смедеревац. Четвртину буџета града порезима и доприносима пуни фабрика. Процењује се да од Железаре зависи и 2.000 људи међу добављачима и кооперантима. Највећи забележени извоз био је 106,8 милиона евра, а прошлогодишњи око девет милиона.

Есмарк“ је саопштио да је већ сачинио менаџмент који има велико искуство у Европи, а радио је и на ревитализацији компаније „Ју-Ес стил“ из Кошица.

- У Смедерево долазе људи са високим степеном професионалности и великим знањем - потврђује директор Бојан Бојковић. Менаџмент „Есмарка“ је у бизнису са челиком више од 30 година. Радили су за друге мултинационалне компаније на највишим позицијама, и водили једну велику челичану у Америци. Познају локално тржиште, а оно што је важно, познају тржиште Северне Америке, које је, поред традиционалних тржишта, за нас веома интересантно.

После неизвесности, радници Железаре сада лакше дишу.

- Сви се надамо да ће бити боље. За време „Ју-Ес стила“ плате су биле добре и редовне, и било је посла. „Есмарк“ долази са истог простора, што је за нас добар знак - каже Дејан Миловановић, ливац који 20 година ради у Железари.

Синдикати такође прижељкују партнера поузданог партнера.

- Радници су спремни да одговоре на захтеве стратешког партнера, у пуној су радној кондицији и ништа мање квалитетни од радника европских челичана - каже Милета Гујаничић, председник Независног синдиката металаца.

Синиша Прелић, председник Самосталног синдиката Железаре Смедерево, сматра да је долазак „Есмарка“ одлична вест, не само за 5.200 радника у Смедереву, већ и за читав металски комплекс Србије, и да ће фабрика поново правити профит.


НОСИЛИ 27 ОДСТО ИЗВОЗА

ЗА пет година уочи напуштања Србије, ранији власници произвели су 6,2 милиона тона челика, а од тога 70 одсто извезено је на тржишта 60 земаља света. У српском извозу учествовала је са 27 одсто. Уочи кризе, месечна производња била је 180.000 тона. Нагли пад тражње челика на светском тржишту бацио је на колена једног од највећих произвођача челика у свету „Ју-Ес стил Србија“, који је 2011. године забележио 16 милијарди динара минуса у Смедереву. Американци су препродали фабрику држави за један долар почетком 2012. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Boba

30.10.2014. 22:42

Znaci jedva cekaju da ga opet preprodaju za dolar. Da li ima nekoga u Srbiji ko moze da nauci nesto iz proslosti dobro je pitanje? Tolika medijska halabuka da se nesto sto je u osnovi rasprodaja srpske imovine predstavi kao navodni uspeh govori da je nesto trulo u svemu tome.

SMOKI

31.10.2014. 13:22

@Tasjo CG - Tasjo cg. Tvoj zluradi komentar je bez veze. U uvoj napacenoj Srbiji bar ima sta da se istopi. Sta ce to istopiti CG? Zatrovanu obalu uz more, a sta ce mo sa ostatkom drzavice? Opet u Srbiju da se k....cimo kao vrli crnogorci. Jada je to i beda bisi brate.No komentari tipa Tasja nisu bitni. Srbija pod hitno mora da zaustavi rasprodaju svoje drzave. Bilo kakva prodaja je korak blize ropstvu. Ulozimo konacno u proizvodnju hrane sve ostalo neka stoji. Inace nema spasa.

murta k

31.10.2014. 10:40

Hoce li to biti jos jedna podvala tipa JUESSTIL na teret opljackanog naroda i drzave? Od GB traze dodatnih 2-mlrd za EU kasu, RH uplatila oko kn.4.-mlrd a stampa i mediji i tzv strucnjaci pricaju bez alternative? Dokle...

Alfa

31.10.2014. 12:31

Znate za "Esmarhovu povesku".Ako nam je ostalo još nešto od vojnog oruđa,pretopiće najbolji čelik ,kao Ju Es stil,pa put pod noge.Posle toga,nastaviče se krvarenje železare.Železare ima,ali rude gvožđa nema.