ВЕЛИКА банка - Мирабанк из Уједињених Арапских Емирата у наредне три године уложиће у Србију пет милијарди долара. Након прелиминарне, која је већ верификована средином прошлог месеца, ускоро ће добити и коначну дозволу за рад. Планови ове банке су веома амбициозни, иако неће у прве две године пословати са становништвом. Мирабанк ће пословати по правилима која важе у Србији.

Ово је у среду најавила Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије, после састанка у Савезу економиста, и истакла да су очекивања банкара из Емирата велика, а да су наша реална.

- Мирабанк је тренутно у фази комплетирања извршног и управног одбора - истакла је гувернер наше централне банке. - Помоћи ћемо им да се као и све друге банке прилагоде овом тржишту и да од тога пре свега корист има привреда.

Иначе, прелиминарну дозволу Народна банка Србије је издала Мирабанк банци 14. августа ове године. Од 2008. године ово је прва и највећа гринфилд инвестиција у банкарском сектору Србије. Мирабанк послује у великом систему Ројал групе, чије је седиште у Абу Дабију. Она је једна од највећих компанија и инвестиционих холдинга у Уједињеним Арапским Емиратима. Послује готово у целом свету, у државама Блиског истока, САД, Европе, Азије, Африке, Јужне Америке. Чини је око 80 великих, малих и средњих предузећа и запошљава више од 15.000 људи на међународном нивоу. Ројал група улаже у различите компаније и јавна предузећа у секторима који укључују финансије, производњу, непокретности, угоститељство, образовање, здравствену заштиту, технологију и медије.

СТРУКА САСТАНКУ у Савезу економиста присуствовали су и Небојша Савић, председник Савета НБС, Владимир Вучковић, члан Фискалног савета, Драгиња Ђурић, председник Извршног одбора Банке Интеза, Владимир Чупић, председник ИО АИК банке, Горан Питић, председник УО Сосијете женерал, Топлица Спасојевић, власник ИТМ групе, Славко Царић, председник ИО Ерсте банке, Диана Драгутиновић, вицегувернер НБС, Веселин Пјешчић, вицегувернер НБС...

Иначе, Јоргованка Табаковић и Александар Влаховић, председник Савеза економиста, у среду су разговарали са представницима банака, привредницима и економистима наше земље. Посебно се говорило о ненаплативим кредитима који су болна тачка и банкара и привредника, али и о многим другим горућим проблемима.

- Сви смо свесни тренутка у коме је Србија и нема времена за губљење - истакла је гувернер НБС. - Координација између монетарне и фискалне политике мора да постоји, а свако треба да решава проблеме у свом дворишту, са јасно подељеним надлежностима. Највећи допринос НБС да би се подстакла запосленост и да бисмо имали одржив јавни дуг јесте стабилност цена. Очекивано поскупљење струје у овој години неће угрозити план НБС о стабилности инфлације.

Како је рекао Александар Влаховић, ликвидност у банкарском сектору постоји, али је кључно да се он ослободи и тако усмери ка привреди.


ДА СЕ ВРАТЕ СТАРИ ДУГОВИ

- УЛАГАЊЕ од пет милијарди долара је велика инвестиција за сваку земљу, па и нашу, каже за „Новости“ економиста Млађан Ковачевић. - Мирабанк је део огромне групације која улаже свуда по свету, тако да ће вероватно и код нас доста новца пласирати у инвестиције. Пратиће пословање својих компанија које раде и које ће доћи на српско тржиште. Од Арапа се очекује да понуде ниже камате које постоје на нашем тржишту за кредитирање домаћих предузећа, што би олакшало отплату. Било би добро ако би се зајмови усмерили држави да отплати позајмице које је узимала раније. То би био одличан потез.


ДИНАР ОСТАЈЕ СТАБИЛАН

- ТРЕНУТНО слабљење домаће валуте није забрињавајуће и НБС неће мењати мере којима интервенише на девизном тржишту - рекла је Јоргованка Табаковић. - Централна банка ће и даље процењивати све околности које доводе до померања девизног курса и доносити најбоља решења како би се одржала финансијска стабилност у земљи. НБС пажљиво прати дешавања споља која утичу на померање курса, али и потезе домаћих учесника на девизном тржишту, међу којима има и оних који покушавају да мешетаре како би зарадили на променама односа динара и евра.