Арапи улажу 5 милијарди $!

С. Моравчевић

04. 09. 2014. у 12:59

Јоргованка Табаковић, гувернер НБС, потврдила долазак Мирабанк из Арапских Емирата. Реч је о инвестицијама у наредне три године.

ВЕЛИКА банка - Мирабанк из Уједињених Арапских Емирата у наредне три године уложиће у Србију пет милијарди долара. Након прелиминарне, која је већ верификована средином прошлог месеца, ускоро ће добити и коначну дозволу за рад. Планови ове банке су веома амбициозни, иако неће у прве две године пословати са становништвом. Мирабанк ће пословати по правилима која важе у Србији.

Ово је у среду најавила Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије, после састанка у Савезу економиста, и истакла да су очекивања банкара из Емирата велика, а да су наша реална.

- Мирабанк је тренутно у фази комплетирања извршног и управног одбора - истакла је гувернер наше централне банке. - Помоћи ћемо им да се као и све друге банке прилагоде овом тржишту и да од тога пре свега корист има привреда.

Иначе, прелиминарну дозволу Народна банка Србије је издала Мирабанк банци 14. августа ове године. Од 2008. године ово је прва и највећа гринфилд инвестиција у банкарском сектору Србије. Мирабанк послује у великом систему Ројал групе, чије је седиште у Абу Дабију. Она је једна од највећих компанија и инвестиционих холдинга у Уједињеним Арапским Емиратима. Послује готово у целом свету, у државама Блиског истока, САД, Европе, Азије, Африке, Јужне Америке. Чини је око 80 великих, малих и средњих предузећа и запошљава више од 15.000 људи на међународном нивоу. Ројал група улаже у различите компаније и јавна предузећа у секторима који укључују финансије, производњу, непокретности, угоститељство, образовање, здравствену заштиту, технологију и медије.

СТРУКА САСТАНКУ у Савезу економиста присуствовали су и Небојша Савић, председник Савета НБС, Владимир Вучковић, члан Фискалног савета, Драгиња Ђурић, председник Извршног одбора Банке Интеза, Владимир Чупић, председник ИО АИК банке, Горан Питић, председник УО Сосијете женерал, Топлица Спасојевић, власник ИТМ групе, Славко Царић, председник ИО Ерсте банке, Диана Драгутиновић, вицегувернер НБС, Веселин Пјешчић, вицегувернер НБС...

Иначе, Јоргованка Табаковић и Александар Влаховић, председник Савеза економиста, у среду су разговарали са представницима банака, привредницима и економистима наше земље. Посебно се говорило о ненаплативим кредитима који су болна тачка и банкара и привредника, али и о многим другим горућим проблемима.

- Сви смо свесни тренутка у коме је Србија и нема времена за губљење - истакла је гувернер НБС. - Координација између монетарне и фискалне политике мора да постоји, а свако треба да решава проблеме у свом дворишту, са јасно подељеним надлежностима. Највећи допринос НБС да би се подстакла запосленост и да бисмо имали одржив јавни дуг јесте стабилност цена. Очекивано поскупљење струје у овој години неће угрозити план НБС о стабилности инфлације.

Како је рекао Александар Влаховић, ликвидност у банкарском сектору постоји, али је кључно да се он ослободи и тако усмери ка привреди.


ДА СЕ ВРАТЕ СТАРИ ДУГОВИ

- УЛАГАЊЕ од пет милијарди долара је велика инвестиција за сваку земљу, па и нашу, каже за „Новости“ економиста Млађан Ковачевић. - Мирабанк је део огромне групације која улаже свуда по свету, тако да ће вероватно и код нас доста новца пласирати у инвестиције. Пратиће пословање својих компанија које раде и које ће доћи на српско тржиште. Од Арапа се очекује да понуде ниже камате које постоје на нашем тржишту за кредитирање домаћих предузећа, што би олакшало отплату. Било би добро ако би се зајмови усмерили држави да отплати позајмице које је узимала раније. То би био одличан потез.


ДИНАР ОСТАЈЕ СТАБИЛАН

- ТРЕНУТНО слабљење домаће валуте није забрињавајуће и НБС неће мењати мере којима интервенише на девизном тржишту - рекла је Јоргованка Табаковић. - Централна банка ће и даље процењивати све околности које доводе до померања девизног курса и доносити најбоља решења како би се одржала финансијска стабилност у земљи. НБС пажљиво прати дешавања споља која утичу на померање курса, али и потезе домаћих учесника на девизном тржишту, међу којима има и оних који покушавају да мешетаре како би зарадили на променама односа динара и евра.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (20)

lale

04.09.2014. 13:58

Svaka vrsta monetarne podrške zemlji koja teži uspostavljanju stabilne privrede, veoma je značajna , a naročito ako potoče od tako jake institucije.

scipion

04.09.2014. 22:47

@lale - A,sada trk kod mićuna po 100 eura zbog BOTISANJA G L U P O S T I . Da li neko od vas uopšte može da napiše nešto a da nije predmet sprdnje i podsmeha Zaista ste jadni i smešni.

danili

04.09.2014. 19:22

Opet arapi sa milijardama,opet Vlahovic, opet Pitic,opet Djuric,Spasojevic,opet stabilan kurs,opet potvrdio Mladjen Kovacevic. Nista se ovde nece promeniti sledecih 100 godina. Ko kaze da smo dosegli dno vara se.

Neupucen

04.09.2014. 20:59

Bilo je mnogo lazovskih vlada ali ova je cudo nevidjeno. Ista ova koalicija je pre 20 godina obecavala europolis, nalazili naftu i gas po Vojvodini pre izbora, pa obecali pre ovih izbora 100 milijardi, Beograd na vodi (bivsi Europolus) samo sto nije, a evo jos 5 milijardi pride. Plus kada se izborimo sa tajkunima i smestimo ih tamo gde im je mesto, na celo zeleznice na primer, ova vlada ce ostati zauvek zapamcena. Ili cemo mozda opet zaboraviti kao sto smo im zaboravili devedesete?

scipion

04.09.2014. 22:43

Ako alekovi prijatelji,naprečac, ulažu 5.000.000.000,00 dolara,ja ću uložiti 10 milijardi Eura.Očekujem da neko uloži i više,šta ga košta.

Ella

05.09.2014. 00:16

Bacanje prasine u oci gradjanima Srbije ( opljackanim poreskim obveznicama ) vec postaje neukusno. Celnica NBS Tabakovic i Vlahovic siva eminencija svih spornih privatizacija i mutnih radnji preko raznih drzavnih Agencija ( za osiguranje deposita, za privredne registre, za privatizaciju it. ) najavljuju da ce Banka iz Ujedinjenih Emirata ( nije li nesto slicno govorila i pre godinu dana?) uloziti 5 milijardi dolara ali ne kaze tom prilikom da banka nije uplatila ni dolar za osnivacki ulog

Ella

05.09.2014. 00:22

Dok je kurs evra na svim svetskim valutnim trzistima pao u odnosu na svetske valute u zemlji Srbiji je ojacao ! Cenu placaju najvise klijenti banaka koji su uzeli nezakonite kredite sa valutnim klauzulama koje se primenjuju u zemlji Srbiji u kojoj je sredstvo placanja dinar ! Elem, ECB je smanjila KLJUCNU KAMATNU STOPU na 0,05 % i kamata za prekonocne depozite poslovnih banaka sada iznosi MINUS -0,02%. Srbija je bogata pa NBS poslovnim banaka placa "SAMO" 8,5% ! Pod patronatom NBS pljacka traje

dasa

05.09.2014. 06:15

ovaj vlahovic umesto da bude procesuiran zbog prodaje preduzeca po bagatelnim cenama on se slika po novinama kao zasluzni gradjanin.a guvernerka urusava dinar sa vladom kao nikad do sada.ovi nadri strucnjaci dodjose glavi ovom narodu i srbiji.

Vesna

05.09.2014. 10:39

Radikali i socijalisti su 2000 godine ostavili 14,2 milijarde dugai. Od toga narod je do 2008 vratio 6 milijardi evra. Čim su socijalisti ušli u vladu 2008 uspeli su da naprave dug 7 milijardi evra. Vučića je 1,08,2012 dočekalo 15,3 milijardi duga. Umesto da dugove vrati, i uhapsi odgovorne (socijaliste) za pljačku, Vučić se zadužio (sa partnerima socijalistima) novih 7 milijardi samo za dve godine. Sa ovim trendom Vučićevog "poslovanja" bićemo dužnički robovi pre isteka njegovog "mandata"

Mišur

05.09.2014. 11:50

Jedna od posledica prijateljstva našeg premijera i šeika, sjajna stvar za Srbiju!

Zoki

05.09.2014. 12:33

Nijedna banka ne "ulaže" novac, već ga pozajmljuje, a onda ga ponovo uzima uz debelu kamatu. Za banka će "uložiti" 5 milijardi, a odneti kući 6 miljardi!

mica

05.09.2014. 14:23

@Zoki - ovi su jedni od najacih sponsora al-kaide,zar cemo i mi u to drustvo sa nasimparama?