Зелена струја одлази за 1.000 домаћинстава

М. Иветић

04. 08. 2014. у 20:30

Зелена струја одлази за 1.000 домаћинстава
Недалеко од Кикинде, у Сајану, приводи се крају изградња соларне електране, четврте по реду коју Ће имати Србија. У постројење, које из обновљивих извора обезбеђује киловате уложено око милион евра. Углавном домаћи делови

У Сајану, недалеко од Кикинде, завршава се нова фотонапонска, односно соларна, електрана, четврта иначе у Србији, а друга у Војводини. Прва фаза изградње, која подразумева коришћење око 50 одсто инсталисаног капацитета, при само је крају, а пробни рад, по добијању употребне дозволе, предвиђен је за половину овог месеца.

Ову инвестицију, вредну око милион евра, са статусом привременог повлашћеног произвођача електричне енергије, реализује београдска компанија „НицКо“. Од замисли до завршне реализације амбициозног подухвата прошле су две године.

- Производићемо такозвану зелену струју, на којој инсистира ЕУ, па тако Србија, у оквиру европских стандарда, треба да има 28 одсто струје из области обновљивих извора енергије напомиње Босиљка Зубић Илић, један од директора компаније „НицКо“. - У Сајану смо купили приватно земљиште, будући соларни парк, који ће се простирати на пет хектара, а затим прионули на посао. Претходно је урађена сва неопходна документација, прикупљене дозволе и мишљења. Идејни и главни пројекат израдио је, иначе, тим експерата Факултета техничких наука у Новом Саду, предвођен врсним стручњацима проф. др Владимиром Катићем и др Борисом Думничићем. За главног извођача радова, након тендера, изабрана је фирма Електротехника - Јужна Бачка из Новог Сада.

Соларна електрана у Сајану пројектована је, иначе, на 986 киловата, односно један непун мегават. Преузета Сунчева енергеска благодет, када се соларна електрана прикључи дистрибутивном систему Електровојводине, поређења ради, намириваће струјом у континуитету око 1.000 кућних с бројила.

ПОХВАЛЕ КИКИНЂАНИМА - НадлеЖни у Кикинди препознали су значај и корист овог пројета за своју срединну, па нам максимално изашли у сусрет. Помогли су нам, између осталог, да што пре, без потешкоћа спроведемо неопходну папирологију. Такав позитиван однос локалне самоуправе према инвеститорима и инвестицијама за сваку је похвалу - поручује Босиљка Зубић Илић.


Овога лета, након прве фазе изградње, призводиће се 536 киловата, а коришћење пуног капацитета електране уследиће након окончања друге фазе.

Инвеститор се, напомиње Босиљка Зубић Илић, у оквиру подизања електране у Сајану, у потпуности ослонио на домаћу памет и, колико је било могуће, нашу индустрију. Од свега неоходног једино су, јер се код нас не праве, увезени панели (из Кине), инвертори (из Немачке) из енергетика (из Италије).СИМБОЛИЧНО

У Србији соларне електране постоје код Мердара, у Кладову и Беочину. Укупан капацитет им је, укључујући и кикиндску електрану, симболичних шест мегавата. А могућности су, како вели један од руководилаца у „НецКу“ Мирко Мајсторовић - несагледиве. Поготово у Војводини, са довољним бројем сунчаних дана и непрегледним, неискоришћеним, слатинастим пустарама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Nele

04.08.2014. 21:21

I tako umesto da skupljaju žito u ravnici, u Srbiji skupljaju struju. Struja jevtinija od žita, ali nema ko zemlju da radi a ni država nema strategiju šta joj je prioritet. Da su milion evra uložili u proizvodnju žita ili sličnih kultura mnogo bi biolje prošli.

Niko

05.08.2014. 16:48

@Nele - Jel znas da u BOGATOJ kaliforniji ima na hiljade solarnih panela....to je buducnost

Petar

04.08.2014. 22:10

"Od svega neohodnog jedino su, jer se kod nas ne prave, uvezeni paneli (iz Kine), invertori (iz Nemačke) iz energetika (iz Italije)." Pa sta je onda nase? Konstrukcija koja drzi panele?

miki

05.08.2014. 22:42

@Petar - Ne verujem čak ni da je konstrukcija naša, ali radna snaga sigurno jeste, a to je veoma bitna stavka za buđenje svesti po pitanju ove vrste tehnologije.

pancho

06.08.2014. 07:44

zašto na plodnoj zemlji, a ne na nekom brdu (Vršački breg na primer ili obronci F gore). Neznam koliko je ti OK. pozdrav