Реаговања: Земља ПКБ-а мора да остане ораница

Тањуг

05. 12. 2013. у 21:17

Реаговања: Земља ПКБ-а мора да остане ораница
Реаговања на текст „Новости” о спречавању пренамене обрадивог земљишта београдског комбината: Оваква одлука бивше власти у Београду скандалозна и штетна, тврде стручњаци

ОДЛУКА бивше власти у Београду да, противно закону, преведе 70 хектара обрадивог земљишта које припада Пољопривредном комбинату Београд (ПКБ) у грађевинско је скандалозна и штетна, и свакако је треба спречити, оценили су Тањугови саговорници.

- Одлука је благо речено скандалозна, јер знамо да је ПКБ фабрика хране од стратешког значаја за град Београд, а самим тим и за Србију“, оценио је секретар Удружења за пољопривреду Привредне коморе Србије Ненад Будимовић. - То треба спречити, стопирати, јер би било заиста погубно. - Сваког дана тоне и тоне хране долазе одатле у Београд преко Панчевачког моста. Дати најквалитетнију земљу за изградњу објеката стамбене или индустријске намене, стварно је непримерено.

Некадашњи дугогодишњи радник ПКБ-а, Драган Миливојчевић, констатовао је „да то није први пут да се моћници на власти усуђују да буду старији од природних и од људских закона“.

- Свако пољопривредно земљиште је национално богатство, које је само једном подарено и не може се стално занављати. Једном изгубљено, то пољопривредно земљиште постаје велики губитак за сваку заједницу - истиче Миливојчевић. - То земљиште треба чувати на сваки начин, јер у окружењу ПКБ-а постоји и велика површина земљишта, под ритом, која се не обрађује, као што је терен према рибњаку у Крњачи, а који се може, уз нешто веће трошкове, користити за то грађевинско земљиште.

Закон о пољопривредном земљишту врло прецизно каже да за друге намене не треба користити земљиште изнад пете класе, а ово у ПКБ-у је изузетно квалитетно, може се користити за производњу било које културе уз примену најсавременије технике, објаснио је Миливојчевић, сада директор фирме „Драган Марковић“ у Обреновцу

Само у изузетном случају, када су државни интереси у питању, рецимо, као што је пут, пруга или нешто друго, закон дозвољава да се земљиште испод пете класе претвори у грађевинско, прецизирао је он.

ПКБ запошљава 2.000 радника, располаже са 30.500 хектара земљишта, од чега је 23.000 хектара земљиште у државној својини и 7.500 хектара земљиште у својини друштва. За ратарску производњу намењено је 21.500 хектара обрадивих површина, а ПКБ има 9.000 музних крава са припадајућим подмлатком за ремонт сопственог стада, 3.700 грла јунади у тову, 400 крмача и припадајући број товљеника, 2.000 оваца свих категорија...

ЂИЛАС: ТВРДИМ ДА ЈЕ ГРАД УШТЕДЕО ОГРОМНЕ ПАРЕ

ГРАД Београд и ја као његов градоначелник никада нисмо имали намеру да приватизујемо Пољопривредни комбинат Београд. Управо супротно, спречили смо приватизацију и продају и захтевали од Владе да пренесе акције тог предузећа на град Београд, што је и учињено. Тим својим захтевом спречили смо продају Комбината неком од заинтересованих домаћих крупних бизнисмена.

Од укупно 23.000 хектара земљишта, 70 хектара у власништву ПКБ чини 0,3 одсто укупне површине којом Комбинат располаже. Поменути хектари налазе се уз Зрењанински пут и уз Северну тангенту која је саставни део будуће трасе приступних саобраћајница мосту између Земуна и Борче. Самим тим, логично је да њихова намена буде измењена у грађевинску како би се средства од евентуалне продаје искористила за даљи развој Пољопривредног комбината.

У тренутку када је земљиште у власништву Комбината, пренамена има за циљ да спречи било ког појединца да куповином пољопривредног земљишта оствари профит кроз поступак касније пренамене. Другим речима, продајом само 0,3 одсто земљишта ПКБ-а ово предузеће би било у стању да врати дугове који су се гомилали у претходне две деценије. Из тог разлога прихватили смо и да део земље која се налази са друге стране Дунава и која не може да буде саставни део ПКБ-овог земљишта, буде продат „Ал Дахри“ за 28 милиона евра. Нажалост, од те најављене инвестиције неће бити ништа. Још пре неколико месеци истекао је и предуговор који је потписан између града, Владе и „Ал Дахре“.

Бивши градоначелник Београда

Драган Ђилас

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Podromanija

06.12.2013. 09:31

Šta sve ova bivša vlast nije radila. Zemljište koje je hranilo Beograd da se pretvori u građevinsko zemljište je više nego skandalozno. To je bila namera da se lično obogate .

SMOKI

06.12.2013. 13:02

Kao prvo mi nemamo strucnjake. Da ih imamo nebi smo ovako bedno rasprodali drzavu. Zemlja treba da ostane zemljoradnicima koji hoce da je obradjuju. Drzava mora pod hitno da usmeri sva sredstva na podizanje poljuprivrede i energetike. Kako moze neka firma da se privatizuje i posluje losije nego pre? To je lopovluk i za to treba agencija za privatizaciju kompletna na robiju sa sve strucnjacima. Labus na celo!!!!!!!!

Slobodan Popovic

06.12.2013. 14:03

Nista nije cudno kada je poljoprivreda u pitanju. Sta sve ova bivsa vlast nije radila kako bi totalno poljoprivredu unistila i dovela do toga da ima daleko vise ne obradjene zemlje od obradive. Zemljizte koje je hranilo Beograd da se pretvori u gradjevinsko zemljiste je vise nego skandalozno i velika bruka. To im je bila namera da se licno obogate .

Klupchic

06.12.2013. 14:13

PKB je ključ poljoprivrede u Beogradu, i ako bi se to uništilo šta tek da očekuju mali poljoprivrednici iz unutrašnjosti? Da i oni prodaju zemlju za neku drugu namenu...zato je i između ostalog Đilas smenjen.

Dragana

06.12.2013. 15:06

Zemljiste NIJE u vlasnistvu Kombinata, tj. PKB ili kako se vec sada zove, nego ej u valsnistvu Republike Srbije. Dakle drzavna svojina. To sto Djilas misli da preko Dulicevog ili sada Veljinog kriminalnog zakona prisvoji i unovci i ovih 70 hektara, je sitnica u odnosu na kriminal koji predstavlja predlaganje i usvajanje zakona o plarniranju i izgradnji koji bi to omoghucio.

Vasa

06.12.2013. 16:16

Da nije došlo do smene Đilasa zemljište bi bilo prodato tu nema spora,jer sve rađeno u tom stilu u Beogradu.

Dejan

06.12.2013. 16:26

Ovom izjavom Đilas je delimično priznao da je bio spreman da proda zemljište.Toliko para ima i u stanju je da proda ovo nacionalno bogatstvo.

VrhovniSudija

06.12.2013. 17:08

Ono sto nas hlebom hrani , hrani 2 miliona beogradjana svakoga dana .. dati u bescenje i za industrijske potrebe a narod ostaviti gladan .. besmisleno je

Bubica

06.12.2013. 19:00

Nema vrednijeg dobra od poljoprivrednog zemljišta, pa čak i ako je trenutno neobrađeno. Prenamena zemljišta može da donese novac na kraći period, a posledice bi bile dugoročne. Dobro da je sprečen ovakav potez,, jer još imamo šansu da iskoristimo ono što nam je priroda podarila.

Angel SM

06.12.2013. 19:15

Тек ћемо да се суочимо са разним манипулацијама

milos

06.12.2013. 22:31

Ovo je još jedan pokušaj Miškovića, da preko svog dugogodišnjeg direktora Mandić Rajka,direktora PKB, i Marije Desivojević Cvetković, potpresednice Delta holdinga, i naravno finansiranog Đilasa, sprovede još jednu akciju otimanja od Srbije, a da posle glumi jadnička kako su svi profitirali od njega a naročito država i narod, koji uzgred u svojoj firmi izlaže neviđenom mobingu.

boba

07.12.2013. 02:46

Namera im je bila da uniste poljoprivredu, da se preko njih uvozi hrana, a da od tajkuna uzmu pare za nove "Belvile"

Slobodan Popovic

07.12.2013. 08:13

Ovom izjavom Dragan Djilas je hteo to neko da prizna ili ne delimicno priznao da je bio spreman da proda zemljiste. Samo su ga u tome na svu srecu preduhitrili i smenuli ga sa mesta gradonacelnika grada Beograda. Toliko novca ima i u stanju je da proda ovo nacionalno bogatstvo. Sta da kazu mali sitni poljoprivrednci na sve ovo.

Milan,konobar

07.12.2013. 10:57

Vidim iz teksta da se sada porotežira uvazeni gospodin Milivojcevic,kao stručni konsultant na privremenom radu u Obrenopvcu.Mada je proveo radni vek u PKB-u,na svim rukovodećim strukturama,pa nije preduzeo ništa da primeni sadašnje izlaganje.Čak je bio i stečajni upravnik u nekoliko PKB-ovi firmi.A sad se ovoj vlasti udvara kao ozbiljni kandidat da nasledi Mandića.Tako da proizilazi za PKB,sjaši Kurta da uzjaši Murta.A rdnici?Pa sad nisu izbori.