Премијер Србије Ивица Дачић, који је у вишедневној посети Америци, најавио је да ће грађани Србије ускоро преко ПејПала, поред куповине, моћи и да продају производе у свету.

Дачић се у Сан Хозеу у Калифорнији састао са председником ПејПала Дејвидом Маркусом.

Један од најпознатијих сервиса за пла преко интернета од 10. априла је доступан и у Србији, што грађанима Србије омогућава да отворе налог на овом сајту и купују робу сиром света.

ПајПал пруза приступ и дигиталним садрзајима, односно музици, филмовима и разним врстама игрица за децу. Компанија има 123 милиона корисника услуге у свету и годидшњи промет 145 милијарди долара.

"За мање од месец дана велики број грађана Србије је отворио своје рачуне код ПејПала. За сада је била укључена само једна опција и то да ми купујемо робу из иностранства. Тражио сам да ми што пре договоримо да се пусти у рад у друга функција да ми можемо да продајемо своје производе путем интернета другима у свету", рекао је Дачић за РТС.

Он је рекао да ће и ова друга функција ускоро бити укључена, али да се мора још ускладити законска регулатива, како би све то било у складу са српским законским прописима.

Премијер Дачић је јуче у Силиконској долини разговарао и са руководством компаније ХП (Хеwлетт Пацкард) и и Оракл о могућим улагањама тих компанија у Србију.

Подсетивши да су све три компаније већ присутне у Србији, Дачић је истакао да је важно да Србија привуче њихову пажњу не само када је реч о куповини њихових лиценци и производа, већ и заједничким пројектима запошлајавању одређеног броја људи у Србији.

"Треба их привући, а то не можемо тако што ћемо у великој количини куповати њихове производе јер немамо толике капацитете. Али можемо квалитетом наше радне снаге и стручњака у области ИТ и повољностима за инвестиције", рекао је Дачић.

Како је рекао, ХП је прва компанија која је стигла у Србију после санкција и има озбиљне намере.

"Договорили смо се да сагледамо могућности за сарадњу и пројекте који би нам омогућили да учествујемо у креирању онога што они раде", додао је премијер.

Дачић је подсетио да је "Оракл", компанија која се пре свега бави софтверима и има годишњи приход већи од БДП Србије, стратешки партнер Владе Србије и да се сада размишља о продужењу уговора и за наредне три године.

"Позвао сам председницу 'Оракла' да дође у Србију поводом потписивања уговора о трогишњем партнерству и очекујем да ће тада бити веома конкретних разговора који ће омогућити да користимо њихова достигнућа, развијамо државну управу, али и да нешто заједнички радимо у области научно-истраживачког рада и производњи производа које после можемо да продајемо на трећим тржистима", додао је Дачић.

Дачић је у Сан Франциску учествовао на семинару о улагањима у Србију и брендирању Србије.

Како преноси РТС, премијер Србије се обратио потенцијалним инвеститорима са западне обале Америке, пре свега компанијама из ИТ сектора и указао на све политицке и економске предности улагања у Србији.

Дачић је поручио да је Србија отворена за инвеститоре и политицки је стабилна земља посведобијању цланства у ЕУ и јацању економије.

Он је позвао америцке компаније да улазу у Србији, нароцито у информационе технологије.

На семинару, који је организовала Америцка привредна комора, били су и представници компанија које везу у Србији. Они су пренели своје искуство, како о ономе сто су затекли у Србији, тако и о томе како даље радити.

Дачић је у посети САД од 10. до 16. маја, током које ће имати сусрете са представницима највећих светских информатичких компанија, али и са америчким званичницима, укључуцјухи америчког потпредседника Джозефа Бајдена.

Он је претходно у Сијетлу посетио "Мајкрософт", а затим у Сан Франциску ИТ компанију "Интел".

У делегацији са Дачићем је и амерички амабасадор у Београду Мајкл Кирби.