Звонко Обрадовић: Фантоме дебело по джепу

Д. И. КРАСИЋ

02. 05. 2013. у 21:45

Звонко Обрадовић: Фантоме дебело по джепу
Директор Агенције за привредне регистре Звонко Обрадовић о прању новца, преварама: Оштрије казне за злоупотребе. Списак власника који су упропастили предузећа

ФАНТОМСКА фирма не настаје регистрацијом, већ начином пословања и вољом да се крши закон и избегава плаћање обавеза. Кроз такве фирме, такозване пераче новца, у целом свету годишње се реализује око пет одсто светског бруто домаћег производа. Ову праксу у свим државама није ни омогућила нити је спречила једноставна регистрација фирми. Са њом можемо да се боримо само успостављањем система оштрих санкција, које треба да спроводе надлежни. Злоупотребе не спречава "полицајац на шалтеру", већ појачана контрола и електронска размена података између институција.

Овако у разговору, за "Новости", Звонко Обрадовић, директор Агенције за привредне регистре, одговара на питање да ли оснивање фирме за свега сто динара погодује стварању фантомских фирми и повећава могућност злоупотреба.

* Да ли је било случајева крађе индентитета, да неко са лажним исправама региструје фирму на туђе име у АПР?

- Од одснивања Агенције за привредне регистре, 2005. године, забележено је неколико таквих случајева. АПР је институција која региструје податке на основу прописане документације. Ако нам неко донесе судски оверен документ где се потврђује да је та особа својеручно потписала уговор, то је за АПР валидна документација. Управо да би се спречили покушаји таквих злоупотреба, важно је да се електронски повежемо и са судовима, али и са Министарством унутрашњих послова, са којим смо пре месец и по дана потписали протокол о сарадњи. То подразумева да АПР има увид у податке, на пример, о украденим личним картама, тако да лако можемо да проверимо идентитет особе која подноси неки захтев за регистрацију у АПР. Нема разлога изигравати полицајца и да због 0,01 одсто случајева заустављамо систем и малтретирамо више од 300.000 предузећа и предузетника.

ВИСОКО КОТИРАНИ * ИЗВЕШТАЈ Светске банке "Доинг бусинесс" сврстао је Србију на 42. место по показатељу "покретање пословања", што се директно односи на брзину регистрације? -Наша земља је, по индикатору "покретање пословања", прошле године напредовала укупно 49 позиција, захваљујући усвајању Закона о привредним друштвима и отклањању захтева за минимални почетни капитал приликом отварања фирми у Србији. На листи 185 земаља, Србија се данас налази на 42. месту у свету, док, истовремено, улази у круг 87 земаља у свету које не захтевају основни почетни капитал приликом регистрације фирми. Тачније, оснивање друштва са ограниченом одговорношћу кошта 100 динара. Тиме се пружа директна олакшица почетницима у пословању.

* Када ће бити омогућена нека електронска услуга у области регистрације?

- Већ сада имамо ситуацију да је, од 150.000 обвезника, око 135.000 своје годишње финансијске извештаје поднело путем интернета. Ове године омогућићемо фирмама да, на страницама АПР, бесплатно објављују податке о својим интернет-страницама и мејл адресама, за брзу комуникацију Агенције са корисницима, а план је да власници предузећа убудуће и сами могу да мењају одређене податке на сајту.

* Када ће заживети регистар, који ће омогућити привремену забрану оснивања нових предузећа власницима и директорима који су већ упропастили неку фирму? И шта ће такве особе спречити да нову фирму оснују, на пример, на име супружника?

- Радна група за успостављање регистра дисквалификованих лица је формирана и увелико радимо на томе. Овакав регистар већ постоји у Македонији и у њему су подаци особа чије су фирме у блокади, и њима је забрањено оснивање нових предузећа док год им је постојеће блокирано. У македонском регистру се воде и подаци оних којима је суд изрекао неку меру забране обављања одређене делатности. Очекује се да би овај регистар у Србији могао да се успостави током 2014. године. Македонски регистар је добар пример: само за један месец у њега је уписано око 40.000 особа. Код нас је у блокади тренутно близу 100.000 фирми и радњи, па се из тога може претпоставити колико је "кандидата" за упис у овај регистар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације