ХОТЕЛ "Амбасадор", један од симбола Ниша, освануо је - закатанчен! Одлуку да се на одређено време затвори, овај некада репрезентативни угоститељски објекат у самом центру града, донео је Одбор директора "Србија туриста", власништво америчког бизнисмена српског порекла Србе Илића.

"Амбасадор", који је доживео судбину чувеног мотела "Наис", званично је затворен због лоших пословних резултата. Петар Илић, брат власника, који је од пре неколико дана нови директор угоститељско-туристичко предузећа "Србија турист" оцењује да ова одлука тешка, али праведна.

- Овај хотел је стар пола века и чим се негде "чачне" покаже се да много тога није у реду - вели Илић. - Будућност сваког хотела су задовољни гости и то би требало да знају запослени. За месец дана завршиће се реконструкција бившег хотела "Ниш", који ће бити репрезент града, а у међувремену тражићемо решење за "Амбасадор".

ОТКАЗАНО СИНДИКАЛЦИ "Србија туриста" кажу да је од јануара прошле године отказано 3.200 ноћења, а само за период април - мај око хиљаду. Тврде да су сазнали да је власник недавно продао локал у продужетку хотела "Амбасадор" за око 390.000 евра, што је скоро половина од износа који је дао за куповину "Србија туриста".

Без посла је остало педесетак запослених у "Амбасадору".

Златко Нечевски, председник Асоцијације самосталних независних синдиката у овој фирми, каже да сумњају да ће власник трајно да закатанчи све објекте "Србија туриста", а да ће функнционисати само они објекти које гради.

- Запослени нису примали плату последњих пет месеци, доприноси нису измирени за претпрошлу и прошлу годину, а није исплаћено ни 25 милиона динара радницима који су проглашени технолошким вишком - указује Нечевски.

- А рачун је блокиран за најмање 20 милиона динара.