ГРАНИЦА афлатоксина у млеку у Србији је као и пре две године - 0,5 микрограма по килограму. Влада Србије одлучила је да врати стари правилник о присуству овог токсина у млеку и млечним производима и да на тај начин реши проблем са којим се ових дана суочавамо, рекао је у четвртак на конференцији за новинаре Горан Кнежевић, министар пољопривреде.

Како је нагласио, мишљење свих надлежних установа - од Министарства здравља, ВМА и Института Батут, је да нема штетних последица по здравље, ако је у горња граница афлатоксина 0,5 микрограма.

- Те количине не могу негативно да утичу на здравље људи, а омогућиће извоз млека у две трећине света - изјавио је Горан Кнежевић, министар пољопривреде.

- Доношење новог правилника о дозвољеном присуству афлатоксина у млеку није никада ни била обавеза Србије, већ пуко преписивање прописа ЕУ. Уосталом, стандард који прописује количине - десет пута већи од садашњег у нашој земљи, имају многе државе - Русија, Бразил, САД, Аргентина, Индија, али и Бугарска, која је чланица ЕУ.

Према његовим речима, пре две године, надлежне институције су промениле правилник о присуству афлатоксина у млеку, али не и у кукурузу. Зато сада, тврди Кнежевић, Србија трпи огромну штету, а на губитку су сви - потрошачи, произвођачи, прерађивачи, али и држава.

УГРОЖЕН ИЗВОЗ Одлука Владе Србије да поново "подигне" горњу границу афлатоксина у млеку на 0,5 микрограма по килограму није нимало добра и не приближава нас европским стандардима, тврди Миладин Шеварлић, професор са Пољопривредног факултета у Београду.
- То ће смањити извозни потенцијал индустрије млека, јер може доћи до елиминације српских производа са тржишта региона - каже Шеварлић.
- Нарочито, уколико буде конкуренције млека из ЕУ, које ће стићи са стандардима које Србија напушта.

Колики је ниво ове материје у домаћем млеку, без обзира којим се правилником оцењује, и даље је непознато. Резултати из холандске лабораторије још нису стигли.

- Понављам да је млеко које се налази на рафовима у Србији потпуно безбедно и исправно за употребу - тврди Кнежевић. - Оно које је сумњиво, повучено је из продаје, ако се докаже да је неисправно, биће уништено.

Ветеринарска инспекција, иначе је донела решења о забрани производње сировог млека на 73 фарме, које имају 1.382 сточна грла. Ван промета је стављено 48 производних серија млека. Министар пољопривреде је истакао и да је инспекција у претходних десетак дана имала укупно 1.180 провера узорака на откупним линијама млека, фабрикама сточне хране, фармама, газдинствима, као и објектима који се баве прометом на мало.

Скоро три четвртине грађана Србије, односно 71 одсто, верује да је млеко које пију исправно, а тек сваки пети сматра да не пије здраво млеко, показало је истраживање "Ипсос стратеджик маркетинга". Три четвртине испитаних верује да је цела прича са млеком политички мотивисана и да није у питању брига за грађане, а 18 одсто да се све дешава због здравља људи.


ВРАЋАЈУ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ

У Црној Гори 90 одсто испитаних линија млека српских произвођача било је небезбедно.

- Од свих испитаних линија млека које се продавало у црногорским радњама, већина није била безбедна за употребу, резултат је испитивања у Центру за екотоксиколошка истраживања. Све небезбедне серије повучени су из радњи, ускладиштене и биће враћене произвођачима, а млеко које се налази у продавницама, поручили су из Министарства, безбедно је за употребу.

Из продаје је повучена и сва сточна храна која није безбедна, док је на сајту Министарства пољопривреде објављен списак хране за стоку која се може користити.