Дозволе за градњу без услова

Т. СПАЛЕВИЋ

четвртак, 13. 12. 2012. у 20:54

Дозволе за градњу без услова
Влада Србије усвојила измене Закона о планирању и изградњи. Корисници земљишта моћи ће да граде објекте, односно дограђују

ВЛАСНИЦИ приватизованих и предузећа из стечаја моћи ће наредне године да граде нове објекте на парцелама на којима имају право коришћења. Ово је предлог измене Закона о планирању и изградњи, који је Влада Србије усвојила на јучерашњој седници и по хитном поступку упутила у парламент. То значи да конверзија права коришћења у право својине на грађевинском земљишту уз накнаду у наредних годину дана неће бити услов за добијање дозволе за градњу, чиме ће се према мишљењу надлежних у Министарству грађевинарства откочити бројне инвестиције, чија се вредност процењује на око две милијарде евра.

Како за "Новости" потврђује Александра Петровић, помоћник министра грађевинарства, овом изменом закона не укида се конверзија уз накнаду, већ се само омогућава власницима приватизованих предузећа да као корисници земљишта могу да граде. Предлогом измена закона мења се само члан 103 став шест. Дакле, носилац права коришћења може остварити право на градњу нових објеката, односно доградњу и реконструкцију постојећих у складу са наменом земљишта утврђеном планским документом.

Иначе, од покретања иницијативе за укидање конверзије протекло је око два месеца. Већина министара у Влади Србије слаже се да тај намет треба укинути или другачије регулисати. Конверзију није имала ниједна бивша комунистичка земља. Најгласнији у осуди је Велимир Илић, министар грађевинарства, који је најавио да конверзија највероватније неће бити предвиђена новим законом о планирању и изградњи, које припрема Министарство. Ипак, нагласио је да за укидање конверзије мора да постоји потпуна политичка сагласност.

Према подацима Републичког геодетског завода у Београду је за три године примене Закона о планирању и изградњи урађено само две конверзије уз накнаду, а само је једна плаћена.

ГУБИЦИ

НА почетак градње због конверзије земљишта уз накнаду чека око сто великих пројеката. Неки инвеститори су већ повукли. Тако је, недавно, немачки "Баухаус" одустао од изградње свог центра у новобеоградском Блоку 53. На конверзију чекају и "Икеа", "Плаза", "Град на води", хотел "Југославија"...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Buha Radivoje

13.12.2012. 21:14

Konverzija je maslo zutih i Dulica licno i za to treba da odgovaraju, zaustavili su gradnju, a time prigusili zivot obicnnih ljudi, radnika koji su posredno ili neposredno ziveli od plata iz tog sektora privrede.