СРПСКИ туризам је на прекретници, јер бележимо све већи пад броја домаћих туриста, а лоша економска ситуација не нуди наду да ће се ситуација променити набоље. У прва два месеца ове године Србија је имала 35 одсто мање ноћења у односу на исти период лане.
- Иако се туризам у свету полако опоравља ми ћемо удар економске кризе осетити тек наредних месеци - каже Горан Петковић, државни секретар за туризам. - Увели смо многе мере, а једна је кредитирање путовања по Србији, а на хотелијерима је да то искористе и за организовање прослава.

Ипак, све је то недовољно, јер пад броја туриста бележе сва туристичка места која живе од домаћих гостију. Чињеница је да све више људи иде у иностранство.
- Пад иде ланчано, јер истог дана када једна велика фирма оде у стечај или се организује штрајк, угоститељство има 20 одсто мањи приход - каже Ратко Уљаревић, из “Вишњице”. - Наш туризам не упропаштавају само високе цене него и нељубазни цариници, лоши конобари и најаве већег ПДВ-а.
Још већи проблем је стално поскупљене услуга које је ове године за пет одсто веће.
Примања запослених у туризму већа су само од оних у дрвопрерађивачом сектору!
Док је лане просечна нето плата у привреди била 31.733 динара, запослени у туризму добијају 18.176 динара. Ове године просечне зараде су још ниже - 17.596 динара!