ОД почетка приватизације новог газду добило је 260 пољопривредних предузећа, али је чак 46 купаца остало без фирми.
Занимљиво је да ниједна тендерска продаја није раскинута, а преко тендера највише фирми, односно три, је купио “МК Комерц”, док је “Делта” пазарила две.

Најскупље је плаћен “Митросрем”, који је “ДТМ рилејшн” платио 15,15 милиона евра, док је фирма “Дожа Ђерђ” из Бачке Паланке продата Константину Богићевићу за 14,45 милиона евра. За 12,97 милиона евра Перица Баришић је купио предузеће “Нова будућност” из Руме уз коју је добио 2.800 хектара земље.
Међу раскинутим пољопривредним уговорима чак шест је повезано са Милетом Јерковићем.
- Главни разлог за раскид уговора је углавном то што нови власници нису плаћали рате, али многи нису поштовали радно-правне прописе, располагали су имовином супротно одредбама уговора, нису одржавали континуитет пословања - кажу у Агенцији за приватизацију.
И једна од најскупљих пољопривредних, а при том и раскинутих приватизација је продаја предузећа “Бачка” из Куле Милету Јерковићу за 14,5 милиона евра. Ова фирма је Јерковићу одузета пре годину дана, када није плаћена трећа рата од 2,4 милиона евра и остао је без 4.733 хектара земље. Јерковић је изгубио и предузеће “Алекса Шантић”, које је требало да плати 5,2 милиона евра, али није уплатио ни другу рату од 842.680 евра и остао је без скоро 6.000 хектара.
Међу најскупљим, а раскинутим приватизацијама у пољопривреди је и рибарско газдинство “Београд”, које је крајем маја 2007. купио Томислав Ђорђевић, за 10,098 милиона евра. Уговор је раскинут крајем децембра прошле године због отуђења имовине.

“АГРОЖИВ” ИЗГУБИО И “ЈАБУКУ”
ПО раскнутим уговорима “раме уз раме” са Јерковићем је и Мирослав Живанов из “Агрожива” са којим су раскинута четири уговора. Због располагања имовином мимо уговора Живанов је изгубио пољопривредно добро “Јабука”, предузећа “Напредак”, “Пешчару” и “Нови Козјак”.