НА измаку године можемо да будемо поносни, јер је пољопривреда, чак и у кризној години, остварила раст производње и једина је грана са извозним суфицитом, истакао је Жељко Радошевић, државни секретар у Министарству пољопривреде, на Сабору рекордера у пољопривредној производњи, који је у петак, по 43. пут организовао Задружни савез Србије.

Радошевић је, додељујући награде и плакете за 35 произвођача у разним областима пољопривредне производње, истакао да Србија треба да буде поносна на рекордере, који су остварили резултате који могу да се мере са онима у развијеним земљама, и у условима кризе, која је посебно погодила пољопривредне произвођаче.
Рекордер међу рекордерима ове године је Павле Ненадовић, из Вогња, недалеко од Руме. Он је, наиме, добио награде као робни произвођач кукуруза, са резултатом од 11,02 тоне кукуруза по хектару, а такође и као произвођач соје, са приносом од 3,66 тона зрна по хектару.
- Резултати су солидни, али, треба имати у виду да оваква производња кошта знатно више од уобичајене - истиче Ненадовић. - Да би се остварио добар принос, неопходно је и веће улагање у ђубриво, квалитетно семе, више средстава за заштиту, а све то подиже цену производње.
Државне власти, додаје Ненадовић, ако желе да имају више оваквих произвођача, требало би да почну другачије да субвенционишу пољопривредну производњу.
- Субвенције, које су и иначе ниске, могу да се добију за само 100 хектара по домаћинству, а сваки озбиљнији произвођач има знатно више земље - каже Ненадовић. - Чуо сам неке најаве, за које се искрено надам да се неће остварити, да би се површина субвенционисаног земљишта смањила на 50 хектара по газдинству. Ако би се то догодило, ми, пољопривредници, стварно бисмо добили јако низак ударац.

НАГРАЂЕНИ
НАГРАДЕ су, између осталих у осталих, добили Томислав Станојчев и Павле Ненадовић (кукуруз), Негоша Драгојловић и Ранко Гогић (пшеница), Дејан Миленковић (јечам), Стеван Видовић (овас), Лјубомир Маринковић (раж), Драшко Даниловић (тритикале), Немања Међедовић и Павле Јокић (шећерна репа), Ранко Милошевић (сунцокрет), Слободан Лучић (уљана репица), Радослав Томић и Павле Ненадовић (соја), Момчило Милутиновић и Мирослав Богдановић (кромпир).

СУНЦОКРЕТ РОДИО СВЕТСКИ
РАНКО Милошевић, из Платичева, ове године је, на једном хектару произвео 4,52 тоне сунцокрета. Светски рекорд у производњи ове уљарице је 4,9 тона по хектару.