ПРОИЗВОЂАЧИ млека и млекаре никако да се "нађу", па се лако може поновити прошлогодишњи сценарио са просипањем ове намирнице по улицама и ливадама. Откупљивачи, како наводи Сања Бугарски, менаджер Централне асоцијације произвођача млека Војводине, не прихватају да цена за млеко екстра квалитета буде 31,50 динара по литри, па су разни видови протеста све извеснији.

Сточари, власници фарми музних крава су, објашња Бугарски, незадовољни што млекаре ниједну ставку из достављене калкулације о њиховим трошковима производње нису оспориле, али су ипак одбиле захтев за повећање цене. И то упркос чињеници да је просечна цена млека око 20 динара.
- Најбољи аргумент за повећање цене, који говори и о неисплативости производње је слање у кланице готово 80.000 музара - истиче Бугарски. - На тај начин, сама млекарска индустрија, своју сировинску базу свела је на минимум.
Само повећање цене, како напомиње Бугарски, сточаре не доводи "у плус". Такво решење само "пегла" негативно пословање из прошлих шест месеци, од када су цене, са 31 динар смањене на садашњи ниво.
- Сада се максимална цена може добити само за млеко које има више од четири одсто млечне масти, а протеине, ако их има више од 3,3, одсто, нико не плаћа - каже Бугарски. - Свуда у свету се млеко плаћа по проценту протеина, а само код нас, млечна маст је главни фактор за оцењивање цене.
Млекаре, међутим, кажу да простора за повећање цене, у овом мометну нема.
- Ретко ко то помиње, али цена млека екстра класе у Србији је већа него у земљама ЕУ - каже Горан Стопарић, руководилац сировинског сектора у "Суботичкој млекари". - Највеће млекаре, наиме, тамо млеко плаћају 23 или 24 евро цента, а код нас је, када се прерачуна цена од око 27 динара, односно 28 или 29 евро цента. Уз то, треба имати у виду да се млекаре у Србији боре и са мањом куповном моћи становништва.

НА СЕВЕРУ И НА ЈУГУ
ЗА првих осам месеци ове године, повећали смо откуп за пет одсто - каже Стопарић. - Треба, међутим, имати у виду и огромне разлике у откупној цени млека. Произвођачи око Суботице, који постижу висок квалитет, имају просечну цену од око 25 динара, док произвођачи, у Јужној Србији, често за млеко добијају 15 динара.