Кинези на Ђердапу

Лј. Т

понедељак, 14. 09. 2009. у 20:56

Кинези на Ђердапу
 Министар енергетике Петар Шкундрић: За стратешко партнерство са Србијом у изградњи Хидроелектране “Ђердап 3” заинтересоване су компаније из Кине, Немачке, Аустрије и Норвешке, а вредност инвестиције процењена је између четири и шест милијарди евра

 ЗА стратешко партнерство са Србијом у изградњи Хидроелектране “Ђердап 3” заинтересоване су компаније из Кине, Немачке, Аустрије и Норвешке, а вредност инвестиције процењена је између четири и шест милијарди евра - изјавио је у понедељак у Мајданпеку Петар Шкундрић, министар рударства и енергетике.
- Реч је о реверзибилној хидроелектрани за коју једино ми у овом делу Европе имамо природне услове за изградњу. То је најкапиталнија инвестиција у нашој земљи, будући да би инсталисана снага тог погона износила 2.400 мегавата - подвукао је Шкундрић.
Министар истиче да је реч о хидроелектрани која пружа сигурност комплетном електроенергетском систему и да би њена изградња Србију учинила једном од најмоћнијих енергетских сила на Балкану.
- Када се буде саградила хидроелектрана “Ђердап 3” моћи ћемо да успоставимо квалитетну сарадњу са земљама у окружењу које граде атомске централе, а немају такозвану вршну снагу, што је велика шанса за нашу електропривреду коју не смемо да пропустимо - нагласио је Шкундрић. - Остало је још да државно руководство пажљиво размотри понуде свих потенцијалних стратешких партнера и одабере оног ко нама највише одговара, јер смо сада у ситуацији да бирамо.

ДРОБИЛИЦА
У НАРЕДНИХ шест-седам година у српско рударство и у енергетику Србије, биће инвестирано девет милијарди евра. Део улагања биће из републичког буджета, док ће остатак обезбедити стратешки партнери - изјавио је Шкундрић, који је у руднику бакра у Мајданпеку пустио у рад ревитализовани систем за транспорт руде и нову ситару - систем за дробљење руде, у коју је уложено милион евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Zeljko Vickovic

14.09.2009. 22:00

sto kinezi naprave,brale,to nema nekog kavliteta,to ce pasti prije se otvori,potopice sve okolo,.zar vi nevidite sto god su kinezi napravili kod njih da se srusilo prije upotrebe,a vi kinezu poveravate posao,.

E.M.

15.09.2009. 14:13

Nigde ne pise zasto to nama kinezi rade. Iz ljubavi nije... Sta mi to dajemo Kinezima. Zivotni prostor, nove kineske cetvrti, sta jos?

pera tim

15.09.2009. 15:07

Pa ,to je stara ideja, o kojoj se raspravljalo jos sedamdesetih, jedini problem koji se tada javio je kako efikasno zatvoriti"curenje" u reverzibilnom delu hidroelektrane ,zbog nepovoljnog geoloskog sastava tla i zasticenih rezervata prirode. Za taj projekt nam ne treba niko, jer su krediti za te vrste projekta, najjeftiniji i odobravaju se po hitnom postupku.Cinimi se da pojedinci opet kompromituju zdrave projekte zbog licnog interesa.