Четири динара мање за аутогас

А. МУСЛИБЕГОВИЋ

11. 11. 2008. у 19:39

Четири динара 
мање за аутогас
Ако долар не ојача у наредних 10 дана, могућа нижа цена ТНГ, која се формира на слободном тржишту. Тренутно, литар најчешће кошта 54,5 динара, мада је у унутрашњости и јефтинији

АКО курс долара остане на тренутном нивоу и не дође до већег јачања америчке валуте, у наредних десетак дана аутогас би могао да појефтини и то за око четири динара, објашњено је "Новостима" у компанији "Витал гас технолоджи", једној од већих увозника и продаваца аутогаса.
Према речима Милана Павловића, директора ове фирме, ценовник аутогаса, популарног ТНГ, формира се на слободном тржишту и цене се не одређују према уредби која важи за основне нафтне деривате. Садашња цена ТНГ на највећем броју пумпи у Србији је 54,5 динара за литар, мада се у унутрашњости аутогас продаје и по нижим ценама. Ипак, последња два месеца једино питање возача који користе аутогас било је зашто у тренутку када падају цене горива, не појефтињује и ТНГ.
Цена ТНГ зависи од понуде и тражње. Сада је тражња већа, а понуда је остала иста.
- Увоз је слободан, зато је цена максимално конкурентна и зависи од потеза свих учесника на тржишту - кажу у НИС и указују да се цена мења када дође до значајних промена увозних цена.
Према речима директора "Витал гаса", у литру гаса који се продаје по цени од 54,5 динара порез на додату вредност чини 8,31, а акциза је 6,23 динара, тако да у државну касу иде 14,54 динара.
- Цена без пореза и акцизе је 39,96 динара и када се одузму транспортни трошкови, који су у просеку динар за литар, долази се до 38,86 динара - рекао нам је Павловић. - Како је велетрговинска продајна цена 32,30 динара за литар, долази се до тога да је зарада трговаца 6,56 динара по литру, тако да нема говора о трговинским маржама од 15 или 20 динара.

РАСТ МАНјИ
КАКО кажу у НИС, промет течног нафтног гаса у овој години биће око 200.000 тона. Процена је да је учешће НИС на тржишту Србије око 60 одсто, а да на аутогас отпада око 80 одсто потрошње течног нафтног гаса. Иако тренд раста потрошње још постоји, у НИС кажу да је у далеко мањем обиму него протекле три до четири године.

* * * * *

ПРОМЕНА ЦЕНА СИРОВЕ НАФТЕ НАГОВЕШТАВА СНИЖЕНЈЕ ЗА ДИНАР И ПО
БЕНЗИН КЛИЗИ ЗА ВИКЕНД


ВЕЋ у четвртак требало би да буде познато за колико ће гориво појефтинити, а према досадашњим кретањима нафтни деривати би од викенда могли да се "спусте" између 1,5 и два динара.
Према подацима из компаније "Петробарт авиа", промена цене сирове нафте и курса долара за последње две недеље достигла је 3,17 одсто у корист појефтињења. Али, прецизне податке за колико ће која врста бензина имати нижу цену, саопштиће у четвртак Министарство енергетике, када буде урађен пресек.
Иначе, сирова нафта је у уторак на Нјујоршкој берзи пала на 60,57 долара за барел, а у једном тренутку трговало се по цени од само 60,29 долара. Европска брент нафта на међународној берзи петролеја у Лондону је истовремено појефтинила за готово два долара на 57,20 долара за барел.
Нафта је у уторак поново појефтинила, иако је у понедељак нагло скочила, када је Кина објавила да планира да потроши 586 милијарди долара за подстицај привредног раста.
Иначе, гориво је последњи пут појефтинило 29. октобра и то у просеку за 8,4 динара. Моторни бензини су појефтинили за 7,73 динара по литру, а дизел горива за 9,05 динара по литру.
Сада литар бензина од 95 октана кошта 89,27 динара по литру и ценовник је са почетка новембра прошле године.
Литар дизела Д 2 стаје 73,46 динара, а возачи еко 3 дизел плаћају 76,29 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације