БЕОГРАД - Састанак на који је министар финансија Млађан Динкић позвао представнике синдиката „Србијашума“ не би ли смирио страсти узбуркане сменом директора Владана Живадиновића, као да се није ни одржао. Синдикалци се и даље не мире са, како кажу, „деградирањем струке“ и насилно наметнутим кадровским решењима, док је министар такође остао при своме.
Председник Синдиката овог јавног предузећа, Миле Сладојевић, међутим, каже да је на том састанку министар финансија покушао да га „поткупи“.
- Одлучили смо да откажемо послушност новом директору, Драгану Златојевићу, јер сматрамо да није довољно стручан да води овако велики систем, као што су „Србијашуме“. Док се овакав став ресорног Министарства, односно, странке Г 17 плус не промени, сваког дана ћемо, по сат времена, у знак протеста обустављати рад. Уколико се већ на следећој седници Владе овоме не буде расправљало и ако нас не прими премијер, нажалост, мораћемо да кренемо и у блокаду путева - рекао је Сладојевић.
Описујући детеље састанка са министром финансија Млађаном Динкићем, Сладојевић је истакао и ово:
- Инсистирао је да постави десет нових директора шумских газдинстава, иако су неки од њих и машински инжењери. Тврдио је да су они „најквалификованији да управљају системом“. Изнео је и низ оптужби на рачун директора Живадиновића.
Покушавши да смири Синдикат, каже Сладојевић, Динкић је запосленима у ЈП „Србијашуме“ понудио 13. плату и боље услове рада.
- „Понудио“ нам је 13. плату, али не из буджета, него из наше добити, на шта ми, према Статуту предузећа, ионако имамо право. Плате нису велике, али су редовне, и што је најважније, предузеће, први пут од оснивања не послује са губитком. Због свега овога спремни смо да бранимо своју струку и на путевима. На ту одлуку је већ 2.500 запослених ставило потпис.

ГДЕ ГАЗДУЈУ “СРБИЈАШУМЕ“
ЈАВНО предузеће „Србијашуме“ основано је 1991. године и у његовом саставу послује 17 шумских газдинстава и 66 шумских управа. Предузеће газдује над око милион хектара шуме, 51 ловиштем, која се налазе на око пола милиона хектара и где има око 100.000 крупне и ситне дивљачи.
Ово јавно предузеће запошљава 3.974 радника.