Докторка Кисић дала објашњење: Ово су главни разлози зашто у Београду НИЈЕ УВЕДЕН полицијски час

Novosti Online

четвртак, 09. 07. 2020. у 19:10

Докторка Кисић дала објашњење: Ово су главни разлози зашто у Београду НИЈЕ УВЕДЕН полицијски час

Фото: Принтскрин

Мере важе само за територију Београда, али одлуке се, према њеним речима, доносе у односу на актуелну епидемиолошку ситуацију, па о мерама одлучују локалне самопуправе
МЕРЕ важе само за територију Београда, али одлуке се, према њеним речима, доносе у односу на актуелну епидемиолошку ситуацију, па о мерама одлучују локалне самопуправе.

- Већина земаља сада пооштрава мере, у складу са тим ми смо поптуно забранили јавна окупљања која броје више од 10 особа, лимитиран је и број особа који могу да буду у затвореним просторима - каже др Дарија Кисић Тепавчевић за медије.

Мере важе само за територију Београда, али одлуке се, према њеним речима, доносе у односу на актуелну епидемиолошку ситуацију, па о мерама одлучују локалне самопуправе.

На питање зашто није уведен полицијски час, она одговара:

- Таква врста забране је имала смисла у моменту првог узлазног тока, када смо хтели да заштитимо најстарије и најугроженије суграђане. Извесно је да ће епидемија да траје и да ћемо дуго морати да се боримо са ковидом 19. Болест је превазишла здравствена питања.

Оно што би, сматра она, дало највише ефекта да сви будемо у карантину 14 дана, али то није одрживо.

- Морамо да прихватимо чињеницу да морамо да будемо један организован тим - додаје.

На питање да ли постоји могућност да се полицијски час ипак уведе она наводи да свако затварање испод 14 дана не даје резултате.

- Мере изолованих дана у карантину не даје ефекте дугорочно, краткорочно даје ако се жели постићи нешто - набавити респираторе и опрему, наводи она и објашњава да је то и урађено на почетку епидемије када је та мера била неопходна.

Када су у питању протести, она наводи да свако окупљање људи јесте фактор ризика.

- Масовна окупљања за време пандемије јесу фактор ризика и морају се избегавати. Свако мора да зна да је то фактор високог ризика - објашњава.

Ефекти ових протеста видеће се за 5 до 10 дана.

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације