СКОРО СВИ КАПАЦИТЕТИ У БЕОГРАДУ ПОПУЊЕНИ: Стевановић - Ако се заразите, идете у Пожаревац или Смедерево

Танјуг

четвртак, 09. 07. 2020. у 16:09

СКОРО СВИ КАПАЦИТЕТИ У БЕОГРАДУ ПОПУЊЕНИ: Стевановић - Ако се заразите, идете у Пожаревац или Смедерево

Др Горан Стевановић

Након седнице Кризног штаба, Стевановић је рекао да се пацијенти из Београда упућују у болнице у Пожаревцу и Смедереву, али које, истиче, полако постају пуне
Директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић изјавио је данас да су болнички капацитети у Београду за пријем ковид пацијената готово попуњени, као и ковид болница у Панчеву, која је, такође, отворена за пријем пацијената из Београда.


Након седнице Кризног штаба, Стевановић је рекао да се пацијенти из Београда упућују у болнице у Пожаревцу и Смедереву, али које, истиче, полако постају пуне.


Због тога је апеловао на грађане Србије да се придржавају епидемиолошких мера, носе маске, држе дистанцу и смање контакте, како би било довољно простора за лечење свих пацијената.


Истиче да само Инфективна клиника, као једно од четири тријажна места у граду, изврши за 24 часа око 350 прегледа, те нагласио да трећина пацијената која се прегледа захтева болничко лечење због тешке клиничке слике.


"Трећина болесника због тешке клиничке слике мора одмах у болницу и највећи број њих захтева кисеоник, што је немогуће спровести у амбулантним условима или у неким привременим болницама. То је разлог зашто су нам болнички капацитети максимално растегнути", рекао је Стевановић и додао да се у болницама убацују и помоћни кревети.


Указао је и да се један део од две трећине пацијената, која буде пуштена кући после прегледа у тријажној амбуланти, поново се враћа у болницу, због погоршања стања.


"Без придржавања мера, за неке нећемо имати места или ћемо морати да их транспортујемо на десетине километара од Београда како би били збринути", нагласио је Стевановић.


Навео је да је у плану да болнице у Чачку и Шапцу уђу у ковид систем, како би подржале локалну ситуацију, али ако се попуне капацитети у Београду, и пацијенти из престонице биће упућивани тамо.


У овом таласу, додаје он, клиничка слика је тежа па је самим тим тежи и опоравак, који, каже Стевановић, траје од две до четири и више недеља.


"Самим тим дуже захтева и болничке капацитете, што максимално оптерећује здравствени систем и раднике", рекао је Стевновић.

радно време трговцима, забрана окупљања више од 10 људи


Наводи да има велики број младних и средњовечних пацијената са средње тешком или тешком клничком сликом и нешто мало старијих пацијената.


То показује, додаје он, да се старије особе много више чувају и да они који су се инфицирали њима су вирус пренели чланови породице.


Он напомиње да само две болнице у Београду раде у "нековид" систему, а то су ВМА и КЦС.


Нагласио је да ће мере које се уводе у Београду "купити време" да се болнички капацитети ослободе, али истиче да се ширење вируса не може спречити и да се не могу направити резултати ако више од 90 одсто грађана не поштује мере и носи маске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Pa Vidi Ovako

09.07.2020. 18:06

Pa vratite pacijente iz Pazara, Sjenice i ostalih gradova, jel im data oprema.

Dragan

09.07.2020. 18:18

Ako budem zarazen, za mene vam ne treba ni Beograd ni Pozarevac ni Smederevo. Nema tih para za koje bih ostao u bolnici jedan jedini dan. Pre cu da sebi prekratim muke kratkom beretom nego sto cu da ostanem u prljavoj neklimatizovanoj bolnici sa ocajnom hranom, nikakvom negom i odsustvom bilo jakve privatnosti. Pre 6 godina sam na dva mesta potpisao i izasao iz bolnice istog dana kada sam usao i nikada vise.