Побољшање услова за српске ђаке у две државе: Допунске школе у Словенији и Албанији

NovostiOnline/Љ.Б.

четвртак, 09. 07. 2020. у 22:54

Побољшање услова за српске ђаке у две државе: Допунске школе у Словенији и Албанији

Depositphotos

Министар Младен Шарчевић је рекао да је у завршној је фази припрема формирања група по регијама и обезбеђивања превоза, као и наставника који ће радити
Министартво просвете ради на побољшању усова за српске ђаке у две државе

МИНИСТАРСТВО просвете, науке и технолошког развоја договорило је рад допунских школа у Словенији и Албанији и лекторе за српски језик на универзитетима у Љубљани и Тирани.


-Захваљујући Министарству спољних послова и амбасади Србије у Љубљани, као и удружењима Срба и Српске православне цркве у Словенији дошло се до сазнања да је 1.500 деце у допунским школама у Словенији исказало потребу за учење матерњег језика и националне културе – саопштило је Министарство.


Министар Младен Шарчевић је рекао да је у завршној је фази припрема формирања група по регијама и обезбеђивања превоза, као и наставника који ће радити.


-Потребно је укупно 12 наставника, од чега већ четири живе у Словенији. За будуће наставнике биће спроведен конкурс у наредном период – рекао је он.


Последњих годину дана интензивно се радило и на формирању српских допунских школа у Албанији и то у Фјеру и Скадру. Обезбеђена су два наставника, као и лектор за српски језик на универзитету у Тирани.


-Потписан је Споразум који подразумева формирање катедре српског језика и увођење лектора. Ово је историјски догађај за заједницу Срба у Албанији, јер Срби никада нису имали своје школе ни учење језика на нивоу универзитета - додао је министар Шарчевић.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације