Трговцима људи суди се по 15 година

В.Ц.С.

четвртак, 09. 07. 2020. у 11:15

Трговцима људи суди се по 15 година

Илустрација, фото: Ж. Кнежевић

Анализа судских поступака показала да судови додељују мале казне за ово кривично дело

КАЗНЕ за посредовање у вршењу проституције, трговине људима и трговине малолетницима ради усвојења најчешће се прописују у висини законског минимума, а судски поступци трају и по 15 година, показала је анализа правосудне праксе коју је урадило Удружење Астра.


Анализа је сачињена у оквиру пројекта "Ка унапређењу положаја жртава трговине људима у институцијама система", уз подршку Амбасаде САД.


За кривично дело трговина људима прошле године је у 75 одсто случајева изречена затворска казна између три и пет година, а само у четвртини процеса преко пет. Када се подаци упореде са годином пре тога, види се пораст броја казни између три и година и пад удела дужих од пет. Такође, од 37 жртава, 14 њих су малолетници, а посебан проблем је то што њихова приватност у судском поступку није била адекватно заштићена, констатује Астра.


Интересантно је и да је дупло повећан проценат поступака који су трајали до годину дана, а најкраћи је трајао само један дан, јер је потписан споразум о признању кривице.


Упркос свим напорима државе, испоставило се да жртве и даље не могу да остваре право на компензацију у кривичном поступку, макар делимичним одлучивањем судова о имовинскоправном захтеву. По правилу, оштећени су упућивани на парницу, иако су од 2011. забележена само два случаја остварене компензације за жртве трговине људима у парничном поступку.


Анализа је показала и да правосудни органи ради бржег и лакшег решавања судских процеса, кривично дело трговина људима често квалификују као посредовање у вршењу проституције, што иде на штету жртавама због блажих казни.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације