„Струка је против полицијског часа”: У ПОДНЕ одлука да ли ће БЕОГРАД бити ЗАТВОРЕН за викенд

Танјуг

четвртак, 09. 07. 2020. у 09:40

„Струка је против полицијског часа”: У ПОДНЕ одлука да ли ће БЕОГРАД бити ЗАТВОРЕН за викенд

Фото: Printscreen

Медицински део кризног штаба противи се увођењу полицијског часа, који јесте најједноставнија мера за спречавање ширења корона вируса, каже епидемиолог Предраг Кон

БЕОГРАД - Медицински део кризног штаба противи се увођењу полицијског часа, који јесте најједноставнија мера за спречавање ширења корона вируса, каже епидемиолог Предраг Кон и додаје да ће на данашњој седници, у 12 сати, бити донета дефинитивна одлука о новим мерама, међу којима ће свакако бити забрана јавног окупљања.


Кон за РТС каже да је суштина мера забрана контаката, а да је најједноставнији полицијски час, којем се, међутим, противе скоро сви из медицинског дела кризног штаба.


"Да ли је то грешка или не, то ћемо видети тек после, јер потпуно затварање Београда омогућило би бар током викенда да тог преноса нема", рекао је Кон и додао да ће дефинитивну одлуку донети Кризни штаб на седници у 12 часова.


"Назначио је јуче и председник и ја сам му својевремено рекао да је то крајње непопуларно, али и најсигурније", рекао је Кон.


Додаје да ће одлука свакако бити забрана јавног окупљања и да ту нема дилеме.


Каже и да забрана контаката мора да буде мера "у глави грађана" истичући да су светска истраживања показала да ако сви носе маску постоји само 1 одсто могућности да се вирус пренесе.


Кажеда су неприхватљиве све прославе, матуре, свадбе, јер ће урушити систем и неће имати места за хоспитализацију свих људи.


"Морамо крајње озбиљно то схватити - нема се утисак још увек тога, али је чињеница да нема места у болницама", рекао је Кон.


Упитан да објасни свој пост на Фејсбуку, у окјем је написао да би своје место у кризном штабу "уступио" свом професору у пензији Зорану Радовановићу који критикује "политизацију струке", Кон је истакао да не може дезертирати док је оваква ситауција и да ће наставити да ради свој посао.


"То ништа не значи осим онога што је написано, не могу да напустим брод кад је оваква ситуација, то не долази у озбир", рекао је Кон.


Кад је реч о тестовима, Кон каже да се у број теситраних укључују ПСР тестови, али и сви други.


Он оцењује да ће ситуација у вези са корона вирусом трајати до 2022. године и да је то епидемиолошки задатак, те да више не смеју да постоје некохерентне изјаве струке


Каже да ће долазити до смиривања ситуације, па до нових таласа, а да постоји могућност огромног таласа који може да дође на јесен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)