Љута борба за индекс ФОН: Места има за 820 бруцоша, а ево колико се више кандидата пријавило

Љ. Б.

четвртак, 09. 07. 2020. у 07:39

Љута борба за индекс ФОН: Места има за 820 бруцоша, а ево колико се више кандидата пријавило

Испред Факултета организационих наука Фото: К. Михајловић

За упис у прву годину конкурисао 2.157 средњошколаца. Проф. Мартић: Факултет спреман и за одржавање онлајн-наставе
НА Факултету организационих наука у Београду за 820 места на првој години пријавило се чак 2.157 кандидата. Од 820 будућих бруцоша, њих 385 школоваће се о трошку државе. Упис за оне који су имали знања и среће да се домогну индекса популарног ФОН почео је у среду и траје до суботе.

- Сваке године имамо више од хиљаду пријављених кандидата, а од 2012. на једно буџетско место конкуришу по три или четири свршена средњошколца - каже проф. др Милан Мартић, председник Савета ФОН.

Он појашњава да је тај број растао, па се у периоду од 2012. до 2015. на једно буџетско место пријављивало четири или пет кандидата, а од 2015. године до сада за један индекс бори се пет или шест свршених средњошколаца.

НИЖУ УСПЕХЕ ПРОФЕСОР Милан Мартић наглашава да ФОН уписују врло талентовани студенти.
- У решавању пословне студије случаја освојили смо много награда, а наш факултет у томе је међу 10 најбољих на свету. Ту студенти показују практична знања - каже проф. Мартић.

За толико интересовање, како каже проф. Мартић, има много разлога, а међу њима су и што на ФОН студенти стичу мултидисциплинарна знања, што је факултет добро опремљен, а наставници посвећени преношењу знања и имају партнерски однос са њима...

- Наша диплома призната је у целом свету без нострификације - напомиње Мартић. - Студенти стичу практична знања која су битна за запошљавање. ФОН од 2002. године има стручну праксу, студенти раде и уче у компанијама, организујемо више од 100 предавања експерата из праксе где се академци упознају са реалним проблемима, имамо програме на енглеском језику...

Проф. Мартић наглашава да је овај факултет и врло успешно организовао онлајн наставу током ванредног стања изазваног пандемијом.

- Опште мишљење студената је да је ФОН најбоље одговорио овом изазову - истиче Мартић. - Студенти су били веома посвећени, а више их је присуствовало онлајн настави него у учионицама. Спремни смо и да акредитујемо онлајн програме ако буде требало.

С обзиром на велики број студената који треба да упишу прву годину, факултет је предузео све мере епидемиолошке заштите, како се нико не би заразио.

- Факултет је организовао прозивке, у зграду улазе мале групе не веће од пет бруцоша, размак међу њима је метар и по, на улазу се налази дезобаријера, а сви који се налазе унутра обавезно носе маске - каже проф. Мартић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације