Центри за ковид у Београду и Крушевцу готови за три месеца: До октобра спремно 1.500 кревета

Б. Р. - С. Б.

четвртак, 09. 07. 2020. у 10:30

Центри за ковид у Београду и Крушевцу готови за три месеца: До октобра спремно 1.500 кревета

Будућа ковид-болница у касарни "Расина" имаће 500 лежајева

Нови објекти биће подигнути на Батајничком друму и у кругу крушевачке касарне "Расина"
НАЈМАЊЕ 1.300, а највероватније 1.500 кревета за болничко лечење најтежих форми ковида 19 биће обезбеђено у две нове болнице, једне у Београду, а друге у Крушевцу, које ће бити изграђене до другог таласа епидемије.

Обе зграде биће монтажне. Биће изграђене, како је најавио председник Александар Вучић, за три месеца, а планирана је и набавка тзв. модуларних, покретних болница.

Привремени центар за ковид у Београду, који ће моћи да потраје и читаве три деценије, градиће се на Батајничком друму, између Земуна и Батајнице. План је да прима оболеле од ковида из северног дела Шумадије, Мачве и јужног дела Војводине.

ПОКРЕТНЕ УСТАНОВЕ ОРГАНИЗОВАЋЕ се, како је најавио председник Вучић, и куповина неколико модуларних болница које се брзо склапају и могу да се селе. И у Србији постоје фирме које за само неколико дана могу да направе модуларне болнице, а њихово постојање омогућава веће маневре у гашењу епидемије. По потреби могу да се премештају из места у место, тамо где су најпотребнији капацитети, и то је њихова највећа предност.

Ова болница, према плану који је на нивоу државе донет у уторак, имаће од 800 до 1.000 кревета полуинтензивне и интензивне неге. То је капацитет који сада, у зависности од тога да ли ће бити 800 или 1.000 постеља, немамо у два, односно три постојећа ковид-центра заједно.

Друга од две монтажне ковид-болнице које ће бити изграђене у Србији биће смештена у касарни "Расина" у Крушевцу, најавила је градоначелница Јасмина Палуровић.

- Ова болница биће мањег капацитета него она у Београду. Имаће око 500 лежајева. Тренутно се ради анализа како би се одредило у којим објектима касарне ће бити смештена и које објекте треба реновирати. Крушевац је у потпуности спреман да логистички подржи један овако значајан пројекат - казала је Палуровићева.

Она је рекла да још није прецизирано када ће почети радови на изградњи специјалне болнице, која ће бити намењена за пријем пацијената из јужног и централог дела Србије у другом таласу епидемије.

Држава интензивно тражи партнера који би донирао Србији ове две монтажне болнице, исто као што је "Термомонт" поклонио зграду ВМЦ Карабурма. Тренутно се анализира и колико је опреме потребно. Ставка "број један" је обезбеђивање респиратора, како инвазивних, на којима су интубирани пацијенти, тако и оних на којима оболели добијају потпору дисању без ставаља тубуса.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације