Доктор Кон: Још се размишља о полицијском часу, ситуација у Београду се поправља

Новости онлине

среда, 08. 07. 2020. у 10:47

Доктор Кон: Још се размишља о полицијском часу, ситуација у Београду се поправља
Епидемиолог Предраг Кон каже да његов разговор са председником Србије Александром Вучићем о увођењу полиицијског часа није одлука Кризног штаба, већ да су то само прва промишљања

Епидемиолог Предраг Кон каже да његов разговор са председником Србије Александром Вучићем о увођењу полиицијског часа није одлука Кризног штаба, већ да су то само прва промишљања и поручио да се процењивање ради свакодневно.


Кон је рекао да се ситуација у Београду поправља и поручио да "никоме није на крај памети да неког малтретира" и да је тужан због онога што се јуче догодило.


"Кризни штаб има 40 људи, а разговор између мене и председника није одлука Кризног штаба без обзира што велико поверење улаже у мене. То су само прва промишљања, то што је са тим изашао у јавност је његова одлука, мозда сам му и захвалан на томе, али реакција није изостала", рекао је Кон.


Он је напоменуо да је главни циљ спрецавање контаката како се вирус не би даље ширио.


"Када сам разговарао са председником о новим мерама говорили смо само о Београду. Наглашавам да се ситуација мења. Ми морамо да спречимо контакте и то је главни циљ. Најефикасније се спречава најтежим мерама", рекао је Кон.


Он је нагласио "ником није на крај памети да неког малтретира" него је једини циљ да стално имамо спреман здравствени систем.


"Тренутно је то једини циљ уз спасавање живота. Морамо из дана у дан да пратимо ситуацију, нема другог начина", поручио је Кон.


Он је додао да постоје показатељи да се ситуација поправља у Београду.


"У последња три дана имамо око 300 до 450 оних који су тестирани са сумњом на вирус, пре тога смо имали у просеку око 600, чак и више дневно", рекао је Кон.


Осврнуо се и на синоћна дешавања и протесте који су одржани због најава нових епидемиолошких мера и полицијског часа.


"Желим здравље свим грађанима и становницима Србије, изражавам осећај дубоке туге због свега што се десило синоћ, са великим разумевањем очаја људи", поручио је Кон.

Кон је појаснио и да се епидемиолошка слика није променила од синоћ и истакао да су мере у смислу неопходности максималног спречавања контаката, између осталог и те које је најавио председник Вучић.


"Главни индикатор када би се те мере спроводиле је попуњеност здравствених установа у Београду. У једном тренутку је било и 300 хоспитализованих на дан, а ако се та брзина попуњавања смањи нећемо упасти у ту ситуацију, не смемо да дозволимо да немамо места. Сада имамо проширења капацитета на Бањици и у Арени, рекао је он.


Говорећи о новим ковид болницама које су у плану да се граде, Кон је рекао да се то ради превентивно и да мора да се схвати да је вирус још ту.


"Ми ћемо га потиснути опет за пар недеља и бити у прихватљивој ситуацији. Проћи це опет око месец дана док не почне пораст. Опет зависи од колективног имунитета, ако крене још један талас може да буде тежи од овога. Сад имамо проблеме са капацитетом и нормално је размишљање о томе да су потребни капацитети за јос тежу ситуацију", истакао је Кон.


Он је нагласио да "мора да се комуницира са јавношћу, да се саопшти све оно о чему промишљамо и да кад се деси тако нешто немамо овакав очај који је испољен јуче и који могу да разумем".


" Заиста сам тужан због тога", поручио је он.


(kurir.rs)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Neko iz mase

08.07.2020. 11:33

Pa, za pocetak - nek' mediji prenose makar 1 sednicu kriznog staba pa ce mozda i narod da pocne da veruje istom. Ovako, sve "iza kulisa", pa kakvu stw drugaciju reakciju ocekivali?

Boris

08.07.2020. 11:41

"Još se razmišlja o policijskom času...".Dakle doktore ovi što vam naredjuju posle sinoćnjih demonstracija i najavljenih današnjih, promeniće naredjenje, ništa od policijskog časa.

Stojmir

08.07.2020. 11:52

Hvala medicinskoj struci za sve sto su do sada učinili. Ostaviti ih da rade svoj posao ne ometajuci ih, je primarno. Nema većeg nacionalnog interesa u ovom casu od toga. Vratiti struci mesto u odlučivanju a politici kada se epidemija smiri. Samo jedan kapetan broda moze da ga vrati na kurs u ovoj korona oluji. Kapetan koji je za to stručan i odan struci do te mere da bi poslednji prepustio kormilo.

Milenija z.

08.07.2020. 14:53

Hvala i da Vas Bog cuva poštovani doktore od svega sto ne valja. Pravu meru informativnosti, stručnosti, mudrosti, strpljenja, takta, mira, pa i empatije za nemirne i nestrpljive gradjane, kao i profesionalnost, unosite u nase domove iz dana u dan. Vraćate nam veru u struku, državu i institucije ali i nadu koja je praćena realističnim pogledom na neprijatne stvari. Tanku granicu izmedju onoga sto radimo a koja odlučuje i o životu i zdravlju, povlačite jasno i principijelno. Čast je učiti od Vas.