Жири донео одлуку: Ово су добитници награде Слађана Вељковић, међу награђенима и новинарка Новости Јелена Ћосин

Ј.С.

среда, 08. 07. 2020. у 08:43

Жири донео одлуку: Ово су добитници награде Слађана Вељковић, међу награђенима и новинарка Новости Јелена Ћосин

Слађана Вељковић

У конкуренцији од 86 пристиглих предлога, жири је донео одлуку о добитницима признања у четири категорије

Центар за медијску транспарентност и друштвену одговорност (ЦМТДО) саопштио је да је стручни жири донео одлуку о овогодишњим добитницима новинарске награде "Слађана Вељковић".


У конкуренцији од 86 пристиглих предлога, жири у саставу Момчило Поповић, шеф деска Вечерњих Новости, Братислав Илић, новинар ТВ Прва и Б92, и Гордана Бјелетић, главна и одговорна уредница Јужних вести, донео је одлуку о добитницима признања у четири категорије.


Награду за најбољу репортажу добила је новинарка РТС - а, Јелена Мариновић за репортажу "Пристојан кров над главом, пре зиме императив за малу Нађу".


Награда за најбољи уређивачки рад у локалним медијима припала је главном и одговорном уреднику портала Врање news Дејану Димићу.


Трећа награда за новинарски подухват по одлуци жирија додељена је Радоману Ирићу за текстове објављене у дневном листу Блиц, хуманитарног карактера, захваљујући којима је изграђено неколико кућа у Пчињском округу.


Због околности изазваних епидемијом корона вируса, која је наметнула ову тему у новинарским извештавањима, накнадно је уведена и неновчана награда за најбољу ковид репортажу. По одлуци жирија награда је припала Јелени Ћосин, новинарки Вечерњих новости, за репортажу "Оболела од корон, мајка јој умрла, избачена из стана".


Новинарка Слађана Вељковић, преминула је 8. јула 2011. године. Прерано нас је напустила, али њене приче, њен осмех и смисао за хумор живе и данас. Била нам је идеја да се на дан њене смрти окупљамо сваке године и награђујемо оне који завређују да се назову њеним следбеницима, на жалост ове године нисмо у могућности да то урадимо на дан њене смрти. Када говоримо о добитницима, говоримо и њој - каже Јелена Стојковић, председница удружења ЦМТДО које је установило и додељује ову ноинарску награду.


Она се захваљује и жирију, које је ове године одлучивао по систему бодовања, свако од њих је оцењивао репортаже и крајњи збир је дао имена добитника, али и спонзору компанији "Алфа плам" као и свима онима који помажу да ова награда постане престижно новинарско признање.


Да смо на добром путу и да радимо праву ствар у име наше Слађе говори и број репортажа пристиглих на конкурс који је три пута већи него прошле године - додаје Стојковић.


Добитницима ће због ванредне ситуације која је уведена због епидемије, новчане награде и статуе бити уручене чим се за то стекну услови.


Овогодишњи спонзор награде је компанија "Алфа плам" из Врања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације