Уместо болница дизао винарије, а сада му смета што се даје за Храм Светог Саве: Рекације на изјаву епископа Григорија

Е. В. Н.

среда, 08. 07. 2020. у 08:50

Уместо болница дизао винарије, а сада му смета што се даје за Храм Светог Саве: Рекације на изјаву епископа Григорија

Владика Григорије

Одговор кабинета патријарха српског Иринеја
ЕПИСКОП диселдорфски и све Немачке Григорије својом несрећном изјавом поводом издвајања средстава из државног буџета за изградњу Храма Светог Саве постао је перјаница антисрпских и антицрквених кругова у Србији.

Ово је оцењено у саопштењу кабинета патријарха српског Иринеја. Патријаршија је реаговала на иступ владике Григорија у којем је он поручио да је боље да се државни новац усмери у болнице, а не у цркве.

- Ништа нас то не изненађује, али смо згрожени чињеницом да се тешка епидемиолошка ситуација и несрећа свих нас заједно користе за политичке обрачуне и напад на Српску цркву - наведено је у саопштењу. - Због чега је, или, боље рећи, коме је потребно да међусобно супротстави изградњу Храма на Врачару, као црквени и национални пројекат, и епидемију вируса корона, као и проблеме наше државе и народа у тешкој борби за живот свакога?

ТРАЖИ ПОДРШКУ КАБИНЕТ патријарха истиче и да су многе изјаве владике Григорија "популистичке и политикантске, срачунате на популарност у другосрбијанским и аутошовинистичким круговима". - Верујемо да ће на предстојећем Сабору имати прилику да их објасни архијерејима, али и читавој српској јавности, посебно оном делу који себе сматра живим и неодвојивим делом Цркве, а који не дели његова мишљења и ставове по разним питањима - наведено је у саопштењу.

У реаговању из седишта СПЦ поручује се да је пројекат изградње Спомен-храма црквено-државни пројекат од изузетног значаја, започет пре више од сто година, као и да је актуелна одлука Владе Србије само једна у низу раније договорених мера за окончање радова. Патријаршија истиче и да је СПЦ небројено пута и на разне начине помагала не само болнице и здравствени систем Србије него и многе институције и појединце којима је помоћ била потребна.

- Пошто и непозван и канонски ненадлежан уме да дели лекције патријарху српском, Светом синоду и свима редом, владика Григорије би могао и да јавно покаже колико је болница до сада изградио или макар да објасни зашто то није чинио раније, у време док је, уместо болница, по Херцеговини градио винарије, хотеле, ергеле и томе слично, и то од средстава која је издашно добијао како од Српске тако и из буџета Србије. Зар су тада болнице биле многобројније и опремљеније, а вртића и школа више него сада? Треба ли наводити чињеницу да је својевремено владика Григорије, због обимности градитељске делатности, основао Комисију за изградњу храмова и објеката у Епархији захумско-херцеговачкој? - пита се кабинет Његове светости, уз оцену да су јавности довољно познати његови бизнисменски и менаџментски подвизи, којима се лично поноси и хвали.

Патријарх српски Иринеј

ВУЧИЋ: НЕЋУ ДА ВРЕЂАМ ВЛАДИКЕ

СРЕЋАН сам што се Храм Светог Саве, који се гради више од 100 година, завршава за време мог мандата. Србија је помагала и изградњу храма у Мостару, рекао је председник Србије Александар Вучић и додао да му је жао што неки користе ситуацију и вређају патријарха само зато што не мисли као они.

- Владика Григорије тражио је и добио милионе за храм у Мостару, а сада "саветује" да треба више улагати у болнице. Нећу да вређам ниједног владику, иако су мене многи вређали - поручио је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

Анти Антифа

08.07.2020. 08:58

Због чега режим и врх СПЦ праве од Тумана туристичку атракцију? "Замена" за Острог и Грачаницу?

Dusko

08.07.2020. 09:05

Gradio vinarije, ergele..... pa kao nagradu dobio da ode u Njemačku.... Kako vam tada nije smetao.... I oni u CG, dok vlast pljačka narod nikom ništa, kad je na red došla crkva onda diži narod.... Narode narode.... uf

Jevrinej

08.07.2020. 09:37

Slazem se sa Patrijarhom ali bi ipak uradio detaljnu istragu dal je njegova Visost bila skoro u nekoj skoli ili bolnici (neplanirano, bez najave)..? Uveren sam da ni Gligorije nije te njegove poruke mozda nemaju iskrenu nameru ali znamo da je rekao istinu za skole i bolnice u koje bi trebalo biti ulozeno sve od fontane na Slaviji, sve novogidisnje rasvete, svih autoputeva i mostova i pre svih politickih kampanja i sav porez sto Mitrovic duguje, lista ide u nedogled...

Милош

08.07.2020. 09:46

СПЦ је једна од најважнијих институција које је овај народ имао, а која се налази на стравичним ударима оних који су обукли мантије зарад интереса својих налогодаваца, а таквих није мало. Сваки Србин има дужност да брани СПЦ без обзира да ли он био или не религиозан, како од спољних утицаја тако и од мантијаша са лимунзинама. Срећом СПЦ има велики број владика, монаштва и свештенства који су истински хришћани, који се не експонирају у медијима већ живе за Христа и свој народ.

Marula

08.07.2020. 10:10

Poznato je koliko narod ceni ovu dvojicu a koliko cene vladiku hercegovačkog. Samo lajte ali mi dobro pamtimo.

čiča

08.07.2020. 10:19

Pitam gde je bio Irinej kad je to ovaj radio kako onda nisi reagovao ,ili je to što si ga poslao u Nemačku bila kazna

MIroslav

08.07.2020. 10:26

Ovo je tužna stvarnost i loša slika po ugled na SPC.U ovom vremenu kada je naša crkva raspeta između krsta i podivljale anticivilizacijske politike Crne Gore,kleveta i uvreda raznih dušebrižnika.Molimo da se suzdržite optužbi i neprimerenih izjava Vladika Grigorije,Sveti Sinod SPC,Pećka patrijaršija pa i njegovo pravosveštenstvo patrijarh Irinej također.Verni narod sa velikom mukom i brigom prati dešavanja u SPC.Sve nesuglasice su se mogle završiti za opšte dobro i bez javnosti.

Vladimir Marković

08.07.2020. 10:33

Hram Svetog Save gradjani doniraju 30 godina. Do sada je deeebelo placen i pre placen. Neko tu debelo puni svoje džepove.

Milen

08.07.2020. 10:46

Ako se snjusi sa Milom uspece obojica u Montenegru.E moj episkopu prestani da se duris valjda te strah da ne izdas svoje prezime, ko zna kako du ga tvoji pre zadobili.

Богољуб

08.07.2020. 11:04

Када је Исусу, једна жена помазала главу скупим миром, Јуда искариотски је замерио:,,...зашто не продадосмо ово миро и па да дамо сиромасима...'' Исус је одговорио:,,...јер сиромахе свагда имате за собом, а мене немате...'' Мт. 26, 1-16 Тако и ово, болесне ћемо имати, и имати; А што се више не молимо, чувамо себе и друге и молитвом и свим мерама заштите? Болести ће бити и проћи ће; Православље ће остати до краја времена и храм Божији - Св. Сави