За годину дана биће повезано 10.000 учионица

Ј. Ж. С.

уторак, 07. 07. 2020. у 14:18

За годину дана биће повезано 10.000 учионица

Илустрација, фото: Ж. Кнежевић

Почиње реализација пројекта опремања рачунарских учионица српских школа

ОСНОВНА школа „Милисав Николић” у Божевцу добила је данас опрему за рачунарску учионицу са осам рачунара како би ђаци могли да имају квалитетнију наставу из информатике и рачунарства.

Опремањем ИТ кабинета у Божевцу, Канцеларија за ИТ и еУправу заједно са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, најављује пројекат опремања рачунарских учионица у основним и средњим школама у Србији.

- Један од стубова концепта дигитализације Владе је реформа система просвете. До сада је захваљујући томе око 500 школа са 10.000 учионица добило широкопојасни интернет, мрежу унутар школа и наставу кроз дигиталне учионице, а ове године је план да се још 10.000 укључи у „повезане школе“. Информатика и рачунарство је обавезан предмет у петом, шестом и седмом разреду основе школе где се уче програмски језици Schrach, Phyton и Pygame, а од нове школске године и осмаци ће се у оквиру обавезног предмета информатике и рачунарства учити програмирање, док прваци добијају нови предмет – Дигитални свет. У средњим школама је уписано 5 пута више специјализованих ИТ одељења него прошле године и то је још један показатељ да је реформа просвете на добром путу. Сада отпочињемо и са пројектом рачунарских учионица тј. опремања ИТ кабинета.- рекао је директор Канцеларије, доц. др Михаило Јовановић.

Канцеларија за ИТ и еУправу је и до сада уз велико залагање и помоћ Владе Републике Србије омогућила низ донација основним и средњим школама на територији Србије у виду техничке подршке, где се деца развијају и уче уз савремене наставне програме и активности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Lola

07.07.2020. 14:54

A ko ce da obezbedi softver. Ili ce i dalje biti nelegalan? Ko ce ucenicima obezbediti softver, da u slucaju nastave na daljinu, mogu da prate nastavu? Svaki program kosta od 300 do nekoliko hiljada evra.