Како Американци бирају председника: Предавање Предрага Рајића

J. С.

уторак, 07. 07. 2020. у 10:52

Како Американци бирају председника: Предавање Предрага Рајића

Предраг Рајић / Фото КЦНС

Предавање Предрага Рајића на тему „Како Американци бирају председника?“на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада

ПРЕДАВАЊЕ правника и политичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Како Американци бирају председника?“ може се погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Рајић оцењује да је председник Америке лице са веома широким овлашћењима, далеко ширим од оних које има председник у Француској која слови за државу која фаворизује функцију председника. За председника САД гласа се сваке четири године и то првог уторка после првог понедељка у новембру,како је и регулисаном Уставом. Ове године у Америци ће се гласати 3. новембра.

Председник САД највише може да има два мандата од по четири године, а бира се посредним путем.Бира га електорски колеџ који формирају грађани на изборима. Грађани електорима поклањају своје поверење, а електори на електорском колеџу гласају за председника и они су заправо ти који га бирају. Електорски колеџ сада броји 548 места, што значи да је за победу потребно 270 гласова, али је могуће и одступање.

Рајић се слаже са једним словеначким филозофом да су амерички председнички избори толико важни и толико битни да би било добро када би сви на свету имали право гласа на њима, јер победа неког од кандидата на тим изборима може у великој мери да обликује геополитичке процесе у целом свету и да најдиректније утиче и на нас који у Америци не живимо.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације