Држава припрема план одбране од вируса: Градимо две нове болнице за јесењи удар короне

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

уторак, 07. 07. 2020. у 09:00

Држава припрема план одбране од вируса: Градимо две нове болнице за јесењи удар короне

Изградња зграде у кругу ВМЦ "Карабурма"

У Београду се разматрају две локације: поред КЦС и у близини КБЦ "Бежанијска коса"
СРБИЈА ће, највероватније, градити две нове болнице, како би други талас ковида, који се очекује крајем јесени и почетком зиме, дочекала са већим болничким капацитетима. Према сазнањима "Новости", једна од њих биће у Београду, а друга у Краљеву или Крушевцу.

Обе нове болнице биће грађене по истом моделу као ВМЦ "Карабурма", који је завршен за свега 14 дана. Тренутно се, како "Новости" сазнају, разрађују планови, разматрају локације, и интензивно се тражи партнер. Прижељкује се неко ко би поступио исто као "Термомонт", који је донирао зграду болнице на Карабурми и помогао да Србија спремније дочека евентуални следећи налет вируса.

Колико је корона опасан непријатељ, сведочи и последњи тамни биланс епидемије - 289 особа од укупно 7.872 тестираних је позитивно, док је још шесторо оболелих преминуло.

У плановима одбране од јесењег напада, за изградњу нових болница, разматрају се две могуће локације у Београду - једна око Клиничког центра Србије, у близини места где ће бити "Тиршова два", а друга око КБЦ "Бежанијска коса". За обе ове локације пресудна је близина ауто-пута, јер је за нову болницу, која би, како је најавио председник Србије Александар Вучић, имала минимум 500 постеља, а могуће и читавих 1.000, веома важно да има добар прилаз. Јер се мора рачунати и на пријем пацијената са ковидом из унутрашњости, што због тежине клиничке слике, што због чињенице да у неким центрима у Србији болнички капацитети можда неће моћи да одговоре темпу који може да наметне епидемија.

РЕСПИРАТОРИ СРБИЈА сада има 2.737 активних случајева ковида - 19, а за разлику од првог пика када је већина оболелих имала благу инфекцију, сада већина оболелих мора на болничко лечење.Повећава се и број пацијената у критичном стању. На респираторе је за 24 сата прикључено још 12 оболелих, па их је у понедељак било укупно 93.

Обе нове болнице, у Београду, Краљеву или Крушевцу, биле би монтажне, али како је најавио председник Вучић, да могу да трају 30 година.

- Нови капацитети неопходни су нам за збрињавање оболелих са озбиљном клиничком сликом ковида, која захтева болничко лечење, док за оне лакше, или потпуно асимптоматске случајеве, ако опет пређемо на концепт институционалне изолације, можемо да обезбедимо довољно места у спортским дворанама, халама, ако затреба и у школама - наводи извор "Новости".

Нова болница у Београду била би и главна ковид-болница, са полуинтензивном и интензивном негом. У плану је опремање класичним респираторима, као и неинванзивним за механичку потпору дисању, али без интубирања пацијента.

- Концентрисање опреме и кадра на једном месту знатно би подигло ефикасност здравственог система у одговору на епидемију, са много мање исцрпљивања здравственог кадра - објашњава саговорник "Новости". - У садашњем режиму, са више ковид-центара, тешко је проценити, нарочито у мањим срединама, где нам треба додатног људства или опреме. Централизовањем главног ковид-капацитета на једном или два места, која би била и дијагностичко-тријажни и терапијски центри, све би било лакше.

И садашњи епидемиолошки тренутак потврђује колико су нам нови капацитети нужни. Мислило се да ћемо други пик вируса изгурати са три ковид-центра: Инфективном клиником, ВМЦ "Карабурма", и КБЦ "Бежанијска коса", и тако омогућити другим центрима који су у првом налету короне збрињавали оболеле да се одморе до евентуалног другог таласа. Али дошли смо у ситуацију да у ковид-систему имамо више установа него у априлу, када је по тадашњим оценама епидемилога, био најјачи удар вируса. У тај "ланац" је укључена и београдска "Арена", а данас се за оболеле поново отвара и Ортопедија на Бањици.

У привремену болницу у "Арени" у понедељак су примљени први пацијенти. Ту се пребацују лакше оболели из ковид-болница "Др Драгиша Мишовић", са Звездаре, из Земуна, Бежанијске косе, и са Инфективне клинике. У "Арену" се смештају пацијенти којима се стање побољшава, и којима је остало да примају терапију још два или три дана. Ту неће бити смештани асимптоматски пацијенти, него они којима је клиничка слика таква да захтева редовно праћење.

- Све капацитете у ковид-болницама у Београду смо попунили и морали смо да нађемо решење док "Бањица" не почне да прима оболеле од ковида - каже министар здравља Златибор Лончар. - Тако ослобађамо места у ковид-болницама за теже пацијенте који се морају збринути током ноћи.

Привремена болница у београдској "Арени" Фото З. Јовнаовић

Током ноћи и у понедељак ујутру из Београда је деветоро заражених пребачено у болницу у Пожаревцу, јер су капацитети у главном граду били попуњени.

- Пацијенти ће бити збрињавани у Пожаревцу, а спремна је и болница у Смедереву - рекао је Лончар. - Биће лакше када се укључи и "Бањица" са 320 места. Здравственим установама шаљемо нову, осму ревизију протокола о лечењу пацијената оболелих од ковида коју су урадили инфектолози.

Лекари, међутим, упозоравају да се касни са почетком лечења јер се оболели не јављају благовремено у болницу. За то поред игнорисања симптома и уздања "да ће то само проћи", има и објективних разлога. Из ковид-амбуланти, пред којима "расту" и редови и нервоза, многи излазе само са саветом да се јаве ако им се ситуација погорша. Тако исти људи, "повратници", долазе и по неколико пута, исцрпљени, и сатима чекају преглед. Кад их из ковид-амбуланте напокон пошаљу у дијагностичко-тријажни центар, а одатле у болницу, за многе се испостави да је требало раније да буду примљени.

Пацијенти и особље београдске Инфективне клинике Фото И. Маринковић

- Све већи број пацијената између 30 и 50 година долази са озбиљном клиничком сликом и озбиљном пнеумонијом - упозорио је Горан Стевановић, директор Инфективне клинике КЦС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Srbijom vladaju strani agenti

07.07.2020. 09:52

Wow, cak osam ljudi preminulo (od kojih sedam od drugih boljki). Kakva kataklizma. Kako je krenulo sa 'holivudskom pricom' sve i jedan gradjanin Srbije ce do zime biti proglasen "asimptomatskim zarazenim" i morace da ide na programsko "lecenje" o trosku Novog svetskog poretka.

Milan Jankovic

07.07.2020. 14:30

Pa mi gradimo ko Kinezi.Bravo za za naseg dragog predsednika.To je sve njegova zasluga.

Čar na dar Za

08.07.2020. 16:59

Zašto se i Batajnica ne nalazi u opciji treba nam nov zdravstveni objekat ovo bi bila dobra prilika molim vas da razmislite.