Доктор Несторовић изнео нове тврдње: Заражен НИЈЕ ИСТО што и болестан - Ево до када ћемо се БОРИТИ СА ЕПИДЕМИЈОМ

Novosti Online

понедељак, 06. 07. 2020. у 17:40

Доктор Несторовић изнео нове тврдње: Заражен НИЈЕ ИСТО што и болестан - Ево до када ћемо се БОРИТИ СА ЕПИДЕМИЈОМ

Фото: Принтскрин

Пулмолог Бранимир Несторовић нагласио је да људи не треба да паниче и тестирају се без потребе јер стварају ризик да се заразе
ПУЛМОЛОГ Бранимир Несторовић нагласио је да људи не треба да паниче и тестирају се без потребе јер стварају ризик да се заразе.

- Има све више и више заражених и то људе збуњује - а заражен није исто што и болестан - рекао је др Несторовић.

- Људи преко 70 година су и даље најризичнија група када је у питању смртност. Број оних који су позитивни, а немају упалу плућа много је већи него што показује статистика - додао је он и рекао да је ослабио индекс преносивости.

- Вирус као вирус није ослабио, то је исти вирус, али је ослабио његов индекс преносивости. Тај индекс је испод јединице свуда у Европи - објаснио је пулмолог Бранимир Несторовић.

- Сада је лето, људи су више напољу, ређе долазе у контакт, витамин Д и шетња утичу на јачање имунитета. Има више заражених, али са благим симптомима - рекао је он.

- Епидемија неће моћи да се заврши док људи не стекну тај колективни имунитет, а нова истраживања показују да је тај колективни имунитет близу - додао је др Несторовић.

Он је казао да, гледајући како су прошле друге земље за које се сматра да су се добро избориле са епидемијом, као Немачка, Србија добро пролази, чак и са горим сценаријом од тренутном.

Ипак, како је рекао, ситуација у Новом Пазару је "драматичнија него што се мислило да ће бити".

- Људима изгледа као да смо на почетку, али мислим да ће до средине јула све да прође - нагласио је др Несторовић.

Он је објаснио да ни позитиван тест не мора да значи да је неко заражен конкретно вирусом ковид 19.

- Тест није сасвим специфичан за овај вирус, ПЦР тест показује да сте ви болесни од неког вируса која припада корона вирусима, ви можете имати неку од других инфекција, а да будете позитивни. Могуће је да се корона преклопила и са неким другим вирусом - рекао је др Несторовић.

Пулмолог је додао да рецимо деца могу да пренесу вирус одраслима у околини јер су они изложенији различитим вирусима који сада круже, као што је вирус грипа.

Он је нагласио да је лоша и навала на тестирање.

- Настала је психоза, чак и кад одете да се тестирате, док чекате можете да се заразите. Дакле, на тестирање, као и на почетку, треба да иду они који имају температуру преко 38 и отежано дисање - рекао је др Несторовић.

(Прва ТВ)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Stanko

07.07.2020. 16:54

Jedinome kome verujem je Dr. Nestorovic. Svaka cast coveku i zao mi je da ga napadaju neki koji pojma o zivotu nemaju. Pozdrav

Rade

07.07.2020. 18:20

dok.haos.oladi malo,pa zar si ti pametniji od svih lekara sveta.ides non stop u kontru da bi si dao prostor u medijima. a nisi ni virolog ni infektiolog.

Sava Savanovic prvi Srpski vampir

08.07.2020. 16:06

Opet ovaj. Ocekujem da se sa svojim biserima pojavi iz frizidera.