Ево на шта Србија мора да се СПРЕМИ НАКОН ОБИЛНИH ПАДАВИНА И НЕВРЕМЕНА

Новости онлине

05. 07. 2020. у 22:56

Ево на шта Србија мора да се СПРЕМИ НАКОН ОБИЛНИH ПАДАВИНА И НЕВРЕМЕНА

Фото: Д. Милановић

У периоду када нам се смењују тропски таласи и "монсунске" кише, живот метеоролога буран је баш као летња прогноза.
У периоду када нам се смењују тропски таласи и "монсунске" кише, живот метеоролога буран је баш као летња прогноза. Чим крену да се навлаче облаци, метеоролог Ђорђе Ђурић зна да ће му телефон звонити. Новинари, пријатељи, познаници сви питају једно - хоће ли тога дана покиснути.

А Ђорђе је покисао небројено пута - и то не зато што је омашио прогнозу. За њега је невреме, заправо "лепо време", прилика да голим оком осмотри како се развија олуја у атмосфери и какав нам "кумулонимбус" прети.

- Постојало је упозорење да ће у сливу Западне Мораве бити великих количина падавина, а оне изазивају јаке бујичне поплаве на притокама. Један поток, који у нормалним условима може да се препешачи, за неколико минута може да се претвори у прави цунами, бујицу која носи све пред собом. За кратко време вода дође и она брзо оде, али за собом оставља пустош. То се десило и на Студеници, малој речици која се улива у Ибар, где је, нажалост, један брачни пар страдао. Људи који живе поред малих водотокова морају да се припреме на опасност. Метеоролози су упозорили да су изливања могућа, али мере мора да предузима заједница. Један пљусак дуж потока може да направи велику штету, али то није претња и за Дунав или Саву, јер корита великих река ту количину падавина прихватају. Да би се створила опасност на њима потребно је да данима падају велике кише у Немачкој, Аустрији, Словачкој.

- Град је природна појава која се јавља у кумулонимбусима, снажним облацима вертикалног развоја, који и до 15 километара у висину. У њима се јављају снажна силазно-узлазна струјања ваздуха и турбуленције, а облак иде и до подручја где је температура -60 степени. Када град достигне одређену тежину, он пада. Ракета не може да спречи падање града, али може да га уситни и тако смањи штету. Проблем је када у Србију стигне већ развијени облак, а то се често дешава са запада и југозапада, дакле из Босне и Hерцеговине, и тада је касно да се реагује.

Какво лето нас очекује ове године?

- То је тешко прогнозирати. За сада се чини да ће температуре бити око просечних вредности, мало изнад просека. Биће, наравно и тропских дана. Наша клима је таква, умерено-континентална и имамо топла лета и хладне зиме. Такође, мај и јун су познати као кишни месеци, премда смо сада имали већу количину падавина од просека. Највиша температура у Београду измерена је 2007. године, 43,6 степени. Али све то само по себи не значи да је последица климатских промена. Све што се догађа данас, догађало се и у прошлости. Торнада је било и пре 100 и пре 200 година...

Промена климе


- Тачно је да овако нагли временски преокрети нису уобичајени. Имали смо сушни први део пролећа, па затим кишовити други део. Последњих година се често дешавају неке ситуације које су биле видљиве једном у 10 или једном у 100 година. Приметан је и пораст температура на глобалном нивоу. Да ли је у питању климатска промена или не, за тај одговор је потребна велика анализа. Јер, да би се говорило о климатским променама не можемо да посматрамо период од неколико година, већ дужи период, на пример педесетак година.

Најгора комбинација за "паклени дан"

- Управо оно што смо имали прошле недеље - пораст температуре након пљускова доводи до осећаја спарине, јер је велика влажност. Тако, субјективни осећај може да буде да је температура и 40 степени, а да није прешла 32 или 33 степена. Најгора комбинација су високе температуре, висока влажност и низак ваздушни притисак.

Телеграф.рс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације