Рано је да причамо о колективном имунитету: Др Срђа Јанковић о порасту броја заражених вирусом корона

Novosti Online

недеља, 05. 07. 2020. у 09:55

Рано је да причамо о колективном имунитету: Др Срђа Јанковић о порасту броја заражених вирусом корона

Фото: Танјуг

Имунолог др Срђа Јанковић прокоментарисао је пораст броја случајева младих жртава корона вируса и притом истакао највећи фактор ризика којем они могу да буду изложени

Слободно можемо да кажемо да је попуштање мера које није било апсолутно, него је замењено препорукама, а тада је епидемиолошка ситуација то допуштала, сада можемо да видимо да је то било варљиво јер је вируса било довољно да се омогући ново разбуктавање. Свака земља се суочила са тим у сличним условима – рекао је имунолог др Срђа Јанковић гостујући у јутарњем програму телевизије Пинк.


Он је истакао и да не подржава стицање колективног имунитета "краћим путем".


- Ми се надамо да сада достижемо врхунац овог таласа, како год га звали. Морам да кажем да не саветујем и не подржавам да се пречицом иде ка колективном имунитету, а није сигурно ни да ћемо га досегнути брже ако се више људи зарази. То би била скупља мера – додао је др Јанковић.


Говорећи о јачини вируса др Јанковић је истакао да је очигледно да он није ослабио.


- Ново погоршавање наступа већ сада, а већином смо очекивали да то дође на јесен. У многим земљама света, на северној полулопти постоји сада, преко лета, пораст броја новооболелих. Свуда где постоје контакти постоји ризик у свако доба године. Јесмо бележили јењавање епидемије, али сада имамо поновно разбуктавање, не можемо да кажемо да је вирус ослабио – истакао је др Јанковић.


ДВА БИТНА ФАКТОРА


Он је објаснио и да тежих клиничких слика има међу здравственим радницима јер су они више изложени вирусу.


- Количина вируса која се унесе јесте битна, то је један од фактора. Други фактор који је доминантан је пут заражавања, окупљања где је већи број људи, те због тога има више младих међу оболелима. Ризичне групе и фактори ризика за некога, под истим условима, већи ризик имају хронично оболели. Оно што можда највише плаши у вези са вирусом је елемент неизвесности, и ако смо здраве особе, неки од нас, а нико не зна ко може да избуче дебљи крај, због неке предиспозиције, и не знамо колика је наша отпорност у свим аспектима имунског система – рекао је др Јанковић.


"ВАКАЦИНЕ НЕЋЕ БИТИ ЈОШ НАЈМАЊЕ ГОДИНУ ДАНА"


Када је реч о вакцини он је истакао да је вероватно неће бити још најмање годину до годину и по дана без обзира на то што би она технички могла брже да се направи.


- У суштини постоји преко 100 потенцијалних вакцина које су у разним фазама студија. Нека може да се покаже као делотворна и безбедна. Те студије морају да се заврше уз поштовање етичких начела, процес мора да се убрза јер неки трају и од пет до 10 година. Може да буде регистрована, али када достигнемо фазу да можемо рутински да је користимо – објаснио је др Јанковић и нагласио да за сваку студију мора да постоји довољан број доказа да је вакцина пре свега безбедна и делотворна за коришћење.


DepositphotosПоред корона вируса од кога прети опаснос и на јесен, ту је и сезонски грип. Доктор Јанковић напомиње да је вакцинација „апсолутно пожељна“ када је реч о сезонском грипу.


- Ако имамо две болести која ће нас ударити на јесен, код грипа имамо ситуацију да је вакцина безбедна али делотворност је делимична. Када би се сви вакцинисали и они којима је вакцина препоручена, колективно ћемо стећи заштиту од грипа, а када ударе и корона и грип имамо спремну одбрану барем од једног противника - објаснио је он.


О МОГУЋОЈ ИЗОЛАЦИЈИ БЕОГРАДА


- Омиљена изрека мог учитеља др Радовановића гласи "на љуту рану љута трава", надам се да рана неће бити толико љута као што је затварање. Када запрети губитак живота који би по страхоти надмашио затварање града онда је то рационална одлука – рекао је он.


Говорећи о новим свакодневним навикама које усвајамо као што су руковање и ношење, поздрав наклоном је нешто добро што може да проистекне из ове ситуације,


- Морам да признам да је мени поздрав наклоном био нешто што ми се интимно допадало. Ако нешто добро проистакне из овога можда ћемо научити да се једни другима поклонимо што је израз дубоког поштовања – закључио је.


(blic.rs)Пратите нас и путем иОС и андроид апликације