РАЗМАТРАЈУ СЕ СВЕ МЕРЕ УКЉУЧУЈУЋИ И ЗАТВАРАЊЕ БЕОГРАДА, АЛИ... Градоначелник Радојичић о ситуацији са вирусом корона

Танјуг

субота, 04. 07. 2020. у 22:06

РАЗМАТРАЈУ СЕ СВЕ МЕРЕ УКЉУЧУЈУЋИ И ЗАТВАРАЊЕ БЕОГРАДА, АЛИ... Градоначелник Радојичић о ситуацији са вирусом корона

Фото: З. Кнежевић

Имамо жариште у многим градовима, процена је да затварање Београда не би дало добре резултате у овом тренутку
Градоначелник Београда Зоран Радојичић нада се да ће се резултати мера које су недавно донете због ширења корона вируса, бити видљиви у наредних седам до десет дана, али је додао и да се разматрају све мере, укључујући и затварање престонице.

- Имамо жариште у многим градовима, процена је да затварање Београда не би дало добре резултате у овом тренутку. Најважније је концентрисати се на тренутне важеће мере. Оне су једноставне, али их треба под обавезно спроводити - рекао је Радојичић за ТВ Б92.

Како каже, у овом тренутку су најважније три ствари, а то су маске, физичка дистанца и без окупљања, односно са што опрезнијим дружењима, код младих људи посебно.

- Тражимо баланс између привреде, тренутне ситуације, здравља и свести људи и на основу свих тих фактора процена је да су ове мере засада обећавајуће - појаснио је Радојичић.

Радојичић је прецизирао и да су трослојне периве маске најефикасније, и да ће оне пре или касније, бити обавезне и замениће тренутно најраспрострањеније хируршке.

Он је додао да угоститељски објекти у затвореном простору после 23 сата престају са радом, а то су и кафићи, ресторани, клубови, ресторани брзе хране и слично.

- Пратићемо свакодневно ситуацију и уколико видимо да ове мере не доносе резултате, оне ће бити пооштрене, што ће значити да ће се повећавати граница од када не раде објекти и ограничити рад фирми и разних услужних делатности - навео је градоначелник.

Према његовим речима, на почетку је уређен ребаланс градског буџета и стопирана су већа новчана давања која су била упућена за даљи развој престонице.

- Чекамо даљи ток развоја ситуације, али у зависности од тога правићемо нови ребаланс и равнотежу како не бисмо стопирали развој Београда или можда да га мало успоримо како би када се стање нормализује што брже вратили тамо где смо стали - навео је Радојичић.

Осврнуо се и на данашњи пресек броја оболелих и умрлих у последња 24 сата и рекао да је број од осам умрлих велики и да је то веома потресно за целу нацију.

Додао је да је, међутим, веома задовољан функционисањем здравственог система у овим несвакидашњим околностима.

- Повећавају се капацитети и спремају се објекти као што је Арена, која ће бити болница за пацијенте. Она се спрема да бисмо били корак испред короне и спречили даље неповољности, јер се епидемија ођедном разбуктала, а тим мерама је гасимо - сматра градонацелник.

Оцењује да ће, уколико се не пронађена вакцина, епидемија трајати од годину и по до две године, са још увек недефинисаним сценаријом.

Радојичић је подсетио да је на почетку било претпоставке да је неминовно да оболи до 70 одсто нације, што значи да је могуће да се то заиста и догоди.

- Важно је да уколико достигнемо колективни имунитет у неком разумном периоду, а не оптеретимо здравствени систем и немамо велики број пацијената са тешком клиничком сликом, улазимо у мирнију фазу борбе са вирусом - рекао је Радојичић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ZEC

06.07.2020. 04:09

Dobro ste procenili, TU BI VAM BIO KRAJ, jer su vam svi aktivisti POD KORONOM OD IZBORA I ne bi imao ko da odbrani režim .