Прве тужбе жртава НАТО бомби пред нашим судом

Милица Остојић

недеља, 05. 07. 2020. у 13:37

Прве тужбе жртава НАТО бомби пред нашим судом

Фото З. Јовановић

Италијански и српски адвокати, Тартаља и Алексић, за "Новости", о правосудној бици. Ускоро процеси у Врању, Нишу, Београду, Крагујевцу и Новом Саду. Стратегија базирана на пресудама у корист италијанских војника

РИМ: СПЕЦИЈАЛНО ЗА "НОВОСТИ"


ПОЗНАТИ италијански адвокат Анђело Фјоре Тартаља, који је у двадесет година тешке борбе у правосудним институцијама у Италији остварио више од 170 пресуда у корист оболелих међу италијанским војницима који су боравили и у мисији на Косову и Метохији, сада креће у помоћ жртвама и оболелима због осиромашеног уранијума у Србији! По договору са колегом из Ниша, адвокатом Срђаном Алексићем, ускоро ће поднети првих пет тужби вишим судовима у Србији.

У ексклузивном разговору, за "Новости", Тартаља објашњава да је дошло време да испуни обећање из новембра прошле године.

- Зауставио нас је на неко време вирус корона, сада крећемо са првим случајевима. Адвокат Алексић и ја смо нашли заједничку стратегију. Почињемо са правним суочавањем са трагичном реалношћу, 21 годину после бомбардовања ваше земље и сејања отрова од којег се увелико умире и данас - истиче италијански адвокат.

Док разговарамо са Тартаљом, телефоном се јавља и адвокат Алексић, да бисмо сви заједно попричали о стратегији коју су усагласили у више сусрета, овде у Риму, потом и у Нишу.

- Чекам те у Нишу, по договору, после 12. јула, радим константно и као што смо се и договорили, крећемо са првих пет тужби вишим судовима у Србији, у Врању, Нишу, Београду, Крагујевцу и Новом Саду - каже адвокат Алексић. - У питању су тужбе у корист оболелих од канцера, са представљањем необоривих медицинских доказа да је узрочник осиромашени уранијум посејан у време НАТО бомбардовања. Реч је о особама које су или боравиле и радиле на КиМ, или су живеле у Врању.

Анђело Фјоре Тартаља и Срђан Алексић

Адвокате Тартаљу и Алексића чека тешка правничка борба, али они не намеравају да одустану. Ниш ће, практично, постати "друга кућа" Анђелу Тартаљи, све док траје битка за истину.

- Наш напор мора донети резултате у корист народа који пати, оболева, умире. Све се одвија у тишини и на међународном плану, пред међународним институцијама. Следећи корак биће извођење доказа на идентичан начин као за италијанске војнике, иако је реч о цивилима у Србији - појашњава, за наш лист, Тартаља.

Италијански адвокат додаје да ће бити предочено вештачење Универзитетске клинике "Ла сапијенца" у Риму, Института за нанотехнологије у Милану и, што је важно, Универзитета у Торину, који анализом треба да квантитативно верификује присуство тешких метала код оболелих, као и у средини одакле потичу оболели.

- Ангажоваћемо и италијанске онкологе у вештачењу, онако како су вештачили и у случајевима италијанских војника - напомиње Тартаља.

Адвокат Алексић додаје да у Србији не постоји институт за нанотехнологије, а Закон о парничном поступку дозвољава вештачење из иностранства. Српски судови прихватају налазе из иностранства, па тако и из Италије. Алексић истиче да ови процеси у Србији не би били могући без истинског труда и Тартаљине жеље да помогне српском народу, због чега му је веома захвалан.

Адвокат Тартаља, у разговору са нашом сарадницом- Следећи корак је да обавестимо Европски парламент о томе које су све земље учествовале у бомбардовању Србије и поднесемо захтев за чишћење територије загађене осиромашеним уранијумом. Паралелно, следи представка коју ћемо поднети УН, Комитету за заштиту људских права, за више од 1.000 грађана у Србији - појашњава нам Алексић.

Додаје да ће тражити ангажовање независних истражитеља на два плана: за заштиту животне средине и заштиту људских права, и ту представку ће такође упутити и Европском парламенту.

- Желимо да ове институције информишемо о загађености територије на којој се умире од рака у великом броју и 21 годину после бомбардовања - истиче адвокат Алексић.

Тартаља подвлачи да је још рано износити детаље стратегије коју ће применити на том правосудном путу, али је јасно да је реч о процесу у којем никога, па ни надлежне у Србији, неће поштедети одговорности:

- Неопходно је хитно урадити нешто да би подручја загађена осиромашеним уранијумом била очишћена, а народ заштићен. Не ради се само о одштети за пострадале, већ треба учинити нешто да се такве ствари у Србији не понављају. Већ је увелико пунолетна генерација рођена после бомбардовања, која ништа нема са ратом и бомбама, али зато трпи последице и оболева од бачених уранијумских направа.

Тартаља за крај разговора, за "Новости", у који се из Ниша укључио и адвокат Алексић, свом колеги поручује да ускоро долази и да је спреман да до краја брани право на бољи живот људи који трпе последице монструозног НАТО бомбардовања.ЈАВИЛО СЕ 2.000 ЉУДИ

ДЕТАЉНО ћемо представити мапу бомбардованих терена осиромашеним уранијумом и сабрати све особе које су оболеле или изгубиле живот због овог чина. Већ сам то и учинио, оних који су ми се јавили је више од 2.000, међу њима су били и они који су у међувремену умрли, оболели или оболевају од последица бомбардовања у тим подручјима - додаје Срђан Алексић.ИНСТАНЦА У СТРАЗБУРУ

ТАРТАЉА наглашава да у чишћењу животне средине морају да се ангажују земље ЕУ које су учествовале у бомбардовању јер НАТО нема својство правног лица:

- Постоји и суд у Стразбуру, али морамо кренути од српских судова да бисмо стигли и до те судске инстанце. Ми са правне тачке гледишта имамо веома јасне идеје и пут који започињемо је једини могући, уверени смо да ће донети одличне плодове. Пресуде које сам остварио у Италији биће полазна тачка на том путу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Весна Вујчић

06.07.2020. 02:41

Захваљујем италијанским адвокатима и италијанском народу. Слажем се са свим што предузимате. Додала бих још једну чињеницу. Бомбардовање које је извршио НАТО је геноцид над нашим народом. Свест људи који су се одлучили за такав злочиначки чин је на нивоу особа које имају психопатски поремећај личности и они се никад неће покајати. Очекујем кривичну одговорност за њих.