НЕДЕЉА ПРОЂЕ: Вратићу се једног дана

Иван Ловрић

05. 07. 2020. у 08:33

НЕДЕЉА ПРОЂЕ: Вратићу се једног дана

Алекса Милојевић Фото В. Данилов

Прошле године био је ђак генерације Математичке гимназије, а ове је већ успешно завршио прву годину студија на престижном Универзитету Принстон у Америци
Прошле године био је ђак генерације Математичке гимназије, а ове је већ успешно завршио прву годину студија на престижном Универзитету Принстон у Америци. Преко велике баре отишао је с многобројним одличјима која је стекао на међународним такмичењима. Алекса Милојевић је сада на заслуженом распусту у свом Београду.

* Положили сте све испите из прве године.

- Јесам, пет у првом и пет у другом семестру.

* Рекло би се да вам није било тешко.

- Уклопио сам се у њихов систем студирања. У суштини, на том универзитету сами бирате предмете. Постоји, наравно, тридесетак одређених предмета које морате положити да бисте завршили студије, али велика је флексибилност у одабиру изборних. За мене је то било изазовно, али не и претерано тешко.

* Који је предмет за вас, осим математике, био најизазовнији?

- Пошто волим да читам, одабрао сам предмет из руске књижевности, који ме је стварно одушевио. И то сам успешно положио.

* Ова несрећна корона многима је пореметила планове. Када очекујете повратак у Америку?

- Идеја је била да на јесењи семестар дођемо почетком септембра. Још, међутим, очекујем одлуку комитета у Принстону који проучава како ће се студије одвијати на јесен, да ли је ризично да се вратимо или није.

* И овде и тамо сте међу водећим математичарима. Шта је најважније за успех - таленат или рад?

- Једино заједно су добитна комбинација. Уколико нема талента, рад постаје бесмислен. С друге стране, ако нема рада, и таленат је пропао.

* Који су вам планови кад завршите факултет?

- После факултета долазе неке постдипломске студије. Не знам да ли ће то бити у Америци или Европи. Генерално, највише бих волео да се бавим науком.

* Неке наше будуће Тесле и Пупини, када оду у иностранство на студије, више се не враћају у земљу.

- Надам се да ћу се у неком тренутку вратити у Србију. Али када ће то бити, стварно не знам. Некако ми је чудно да цео живот проведем ван отаџбине.

* Која су вам интересовања ван математике?

- То се стално мења и еволуира. Бавио сам се спортом, тренирао сам атлетику у средњој школи, а то сам наставио и у Принстону. То је више рекреација и одмор од математике.

* Да ли сте обишли бившу школу?

- Када сам овде, често свратим у Математичку гимназију. У нашој школи постоји традиција да бивши ђаци одрже неколико предавања, која назовемо, на пример, "недеља математике", "недеља физике" или "недеља информатике".

* Шта вам је мимо математике обележило недељу за нама?

- Све је било у знаку ишчекивања одлуке Принстона да ли се на јесен враћам у Америку, на наставак студија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације