Задржавање формалности ради: На граничном прелазу Градина БЕЗ ГУЖВЕ (ФОТО)

Novosti Online / В.Ћ.

субота, 04. 07. 2020. у 14:42

Задржавање  формалности  ради: На граничном прелазу Градина БЕЗ ГУЖВЕ (ФОТО)

Фото: В. Ћирић

Првог викенда јула, на граничном прелазу Градина уопште није било гужви, уобичајених за ово доба године
ПРВОГ викенда јула, на граничном прелазу Градина уопште није било гужви, уобичајених за ово доба године. Наши туристи и  путници из Турске који се у сезони годишњих одмора враћају из западоевропских земаља, на прелазак из Србије у Бугарску чекају свега десетак минута у четири колоне , док је задржавање на  бугарском прелазу Калотина нешто дуже ради попуњавања здравственог упитника.

 Како сазнајемо од  цариника на овом прелазу,  међу пунитицима је највише наших држављана који летују у Грчкој, али и  Турака, који су кренули на одмор у домовину.Формалности око преласка су краткотрајне, али  се обављају и детаљнији прегледи по методу процене ризика. Другим речима, ових дана је било неколико заплена опијата и непријављених девиза јер кријумчари рачунају на неопрезност цариника и полиције и углавном се преваре. Опијати су откривани у  еурокремовима, зеленој салати,  мини фрижидерима са храном и на сличним местима.

О великом паду броја путника који обично првог викенда јула и на годишњи одмор,  односно на неку од туристичких дестинација у Бугарску, Грчку или Турску,говори и  статистички податак да је у односу на исти прериод прошле године, овог пута , на Градини мање чак  око 900.000 путника и 203.000  возила.


У четвртак и петак Градину је обично прелазило око 15.000 путника  и нешто преко 4.000 возила. Из правца Бугарске такође нема гужви. До половине овог месеца, Градина ће бити једини прелаз којим се преко Бугарске може ући у Грчку која је забранила улаз из правца Северне Македоније, чиме је практилноп искључен и наш јужни крак Коридора 10.
                                                                                                               

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације