Ванредна ситуација у девет градова широм Србије: Ово је детаљан списак ЗАБРАНА И МЕРА уведених због вируса корона

Новости онлајн

субота, 04. 07. 2020. у 14:22

Ванредна ситуација у девет градова широм Србије: Ово је детаљан списак ЗАБРАНА И МЕРА уведених због вируса корона

Фото: Д. Миловановић

Први град у Србији који се одлучио на увођење ванредне ситуације био је Нови Пазар, у четвртак 25. јуна
ЧЕТИРИ мере које је Влада Републике Србије усвојила за Београд, после увођења ванредне ситуације, ступиле су данас на снагу. То су последње у низу мера у градовима у којима је проглашена ванредна ситуација.

Мере подразумевају да сви угоститељски објекти на територији Београда не раде од 23 до 6 сати, у градском и међуградском превозу обавезно је ношење заштитних маски, у свим затвореним просторијама дозвољен је боравак највише стотину људи и обавезан размак од метар и по, на отвореном простору дозвољено је 500 људи такође уз поштовање размака од метар и по, а последња мера је да је у свим јавним објектима обавезно ношење заштитних маски уз обавезно растојање метар и по.

До сада је била препорука за ношење маски, а казнене одредбе за непоштовање те мере ступају на снагу у понедељак.

Уредбом Владе Србије, поједине мере за сузбијање ширења вируса корона у местима где је због епидемиолошке ситуације проглашена ванредна ситуација, постале су обавезне у Новом Пазару, Крагујевцу, Врању и Тутину. Ванредна ситуација проглашена је и у Ивањици, Ариљу, Чачку и Шапцу.

ШАБАЦ

Од јутрос у 6 часова, у Шапцу је забрањено окупљање више од 100 људи у затвореном простору и више од 500 људи напољу, док угоститељски објекти и ноћни клубови неће радити од 23 часа до 6 сати. Ванредна ситуација у овом граду проглашена је јуче.

У ковид амбуланти у Шапцу прекјуче је прегледано 162 пацијента са симптомима корона вируса. Прекјуче је урађено и 70 тестова чији резултати се очекују данас.

Баште угоститељских објеката радиће до 23 сата, уз обавезни размак од метар и по између гостију, односно два метра између столова.

Сви који се окупљају у мањем броју, морају држати дистанцу од један и по метар, а на мањем растојању морају носити заштитну маску. У свим затвореним просторијама, без изузетака, обавезно је ношење заштитних маски и поштовање растојања од једног и по метра.

Маске било ког типа обавезне су у јавном превозу, а уводи се и казна од 5.000 динара за оне који не поштују ту меру.

НОВИ ПАЗАР

Први град у Србији који се одлучио на увођење ванредне ситуације био је Нови Пазар, у четвртак, 25. јуна.

У претходна 24 часа у Општој болници у Новом Пазару преминуле су две особе, примљено је 13 нових пацијената, па је тако сада у регионалној болници која од јуче збрињава и пацијенте из Сјенице и Тутина, укупно 209 хоспитализованих. У респираторној јединици налази се 10 пацијената, од којих је троје на респиратору, а од данас ради и респираторна јединица са 28 респиратора.

Разбуктавању епидемије претходила су и два верска празника Рамазан и Бајрам, који се обелажавају у нешто ширем кругу људи.

Према наводима струке, пацијенти су долазили већ са "запуштеним" симптомима по лекарску помоћ, због чега је лечење додатно отежано.

Фото: Танјуг


Према мерама донетим од увођења ванредне ситуације, забрањена је наргила, више од пет особа у јавном простору, а угоститељским објектима је одређено радно време од 7 до 19 часова и у њима се мора држати дистанца од два метра. За једним столом, могу седети само две особе, а и за госте и за запослене обавезна је заштитна опрема, односно маске и рукавице. Такође, осим наргила забрањено је и организовање породичних окупљања. Наложена је интензивирана дезинфекција јавних површина у близини здравствених установа и најпрометнијих улица и да се установама и институцијама обезбеди неопходна опрема како би нормално функционисале. Кризни штаб је препоручио и верским заједницама да свој рад ускладе у циљу заштите здравља верника и њихових службеника.

ТУТИН

Дан касније ванредна ситуација је проглашена је и у Тутину, чији се становници тестирају при Заводу за јавно здравље Нови Пазар.

Мере су сличне као у Новом Пазару - без наргиле, са ограниченим радом угоститељских објеката, сат дуже - до 20 часова, затим за столом највише две особе и дистанца од два метра, обавезно ношење заштите и за угоститеље и за госте, забрањена организација свечаности, наређено је појачано чишћење јавних површина и одношење смећа, као и дезинфекцију простора око Дома здравља и Дома ментално ометених у развоју.

Препоручено је верским заједницама да се организују тако да заштите здравље верника и верских службеника, а општинској управи, јавним предузећима и установама да организују свој рад са што мање радника, као и ношење заштитних маски, рукавица и вршење дезинфекције, а контролу спровођења ових наредби вршиће Одељење за инспекцијске послове у сарадњи са припадницима МУП-а.

КРАГУЈЕВАЦ

Ванредна ситуација је проглашена 27. јуна и у Крагујевцу.

У дану проглашења било је регистровано око 200 укупно инфицираних грађана, а од чега је 68 било регистровано у првом налету. Сви оболели су узраста од 17 до 35 година, а забележена су тек два случаја старијих од наведених година.

Према последњим подацима, у Крагујевцу је укупно 300 оболелих. Прати га и повећање броја заражених у оближњем Книћу, који је дуго успешно одолевао зарази.

Фото: Н. Скендерија


На територији града Крагујевца забрањено је окупљање и на отвореном и у затвореном простору више од пет особа, уколико није могуће обезбедити физичко растојање од два метра и одговарајуће мере личне заштите. Забрањено је организовање свечаности, спортских и других манифестација. Угоститељски објекти радиће од 7 до 20 часова. Забрањен је рад отворених и затворених базена, спа и велнес центара.

ВРАЊЕ

Након затишја од једног дана, 29. јуна стигла је информација о проглашењу ванредне ситуације у Врању.

Потврђено је 17 нових случајева заразе од 50 тестираних, а преминула је и једна особа старости 44 године. Од почетка епидемије у Пчињском округу вирус корона потврђен је код 692 особе, од чега у Врању код 561 особе.

Према последњим информацијама, у Врањској болници лечи се 103 пацијента од Ковида-19, од чега је било и 13 нових пријема. Ипак, према наводима медија, било је и отпуста.

У Врању важе следеће мере: обавезно је ношење маске у затвореним објектима, физицка дистанца, мерење телесне температуре при уласку у јавне објекте.

Фото: И. Маринковић


ИВАЊИЦА

Штаб за ванредне ситуације општине Ивањица донео је 2. јула одлуку о проглашењу ванредне ситуације за целу ивањичку територију због ширења заразе ЦОВИД 19.

Број оболелих од корона вируса у Ивањици тренутно је осам, након што су потврђена још четири случаја заразе, а очекују се резултати за још десет узорака, пацијената који су тестирани на корона вирус, пише Ивањички радио.

Број прегледа у ковид амбуланти јуче је био 35, што је значајно мање у односу на претходни дан када се у амбуланту јавило чак 65 Ивањичана.

Забрањена су окупљања у затвореном и отвореном простору више од пет лица, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите.

У јавним парковима и игралиштима, као и током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до пет лица, уз одговарајуће мере личне заштите. У свим затвореним просторима обавезно је ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце од два метра, забрањено је организовање свечаности, као и организовање спортских и других забавних манифестација.

Радно време угоститељских објеката је ограничено од седам до 20 сати, а за једним столом у угоститељским објектима не могу седети више од два лица, изузев ако су у питању родитељи и малолетна деца или лица која живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова. У јавном превозу обавезно је ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила.

Фото: П. Милошевић


ЧАЧАК

У Чачку је 3. јула уведена ванредна ситуација због повећаног броја заражених корона вирусом.

За последња 24 сата на одељење чачанске болнице примљено је 11 пацијената са симптомима инфекције вируса корона који захтевају хоспитализацију, а тренутно је један пацијент на респиратору. Укупно има 65 пацијената на ковид одељењима са лакшом и тежом клиничком сликом.

Пристигли су сви резултати од 30. јуна. када је послато 57 узорака. Синоћ је објављено да је осам позитивно и данас још 12. Већина новооболелих има блажи облик болести.

У оквиру мера ванредне ситуације у Чачку, забрањено је окупљање на јавном месту, приређивање прослава, ограничен је рад кафеа и ресторана до 20 часова, забрањен рад базена и јавних куплишта, а у теретанама и игралиштима напољу и у парковима дозвољено је окупљање до само пет особа.

Фото: И. Маринковић

АРИЉЕ

Власти Ариља прогласиле су 3. јула ванредну ситуацију за подручје ове општине због ширења вируса корона.

Усвојене мере подразумевају држање дистанце од два метра, обавезно ношење маски у затвореним просторијама, а рад угоститељских објеката ограничен је на период од 7 до 20 часова.

Забрањено је одржавање спортских и културних манифестација, а на затвореном и отвореном простору не сме се окупити више од пет особа.

Истовремено, укинута је ванредна ситуација од елементарних непогода на делу општине због недавних поплава које су проузроковале обилне падавине.

Ариље је девета локална заједница у Србији у којој је због погоршања епидемиолошке ситуације проглашена ванредна ситуација.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације