Апел грађанима да озбиљно схвате ситуацију и поштују мере

Танјуг

субота, 04. 07. 2020. у 12:53

Апел грађанима да озбиљно схвате ситуацију и поштују мере

Фото: Танјуг

Министар здравља Златибор Лончар и директори клиничко- болничких центара апеловали су данас на грађане да озбиљно схвате ситуацију изазвану корона вирусом
Министар здравља Златибор Лончар и директори клиничко- болничких центара апеловали су данас на грађане да озбиљно схвате ситуацију изазвану корона вирусом и да поштују и примењују све прописане мере заштите како би сачували себе и друге од ове инфекције.

„Желимо да замолимо сви заједно у име свих медицинских радника који су сада у скафандерима и маскама, да се грађани придржавају препоручених мера, јер свако непоштовање мера доводи у опасност како њих, тако и њихове најближе и ствара терет за људе који раде даноноћно. Молим вас за разумевање и да уважите наш апел“, поручио је министар Лончар.

Он је после састанка са директорима ковид болница у Србији рекао да је много пацијената на респираторима, да има тешких случајева и да то показује озбиљност ситуације.

Директор Инфективне клинике др Горан Стевановић рекао је да је у току ноћи кроз пријемно тријажну-амбуланту те установе прошло 400 пацијената и 200 у КБЦ Бежанијска коса.

Каже да међу њима 130 пацијената има озбиљне пнеумоније које захтевају болнички третман.

Клиничка слика може да буде лагана, али код већине сада које прегледамо сада захтева болничко лечење, а неки имају масивне обостране упале плућа што показује сам број пријема на интезивну негу, рекао је Стевановић.

„Једини начин да спречимо такву тешку слику је да се придржавамо мера, да се носе маске у затвореном простору, да се избегавају масовни контакти и велика окупљања која нису неопходна“, поручио је др Стевановић.

Директор КБЦ Земун Драгош Стојановић подсетио је да данас од 14 сати та болница почиње поново да прима пацијенте.

Каже да прате ситуацију и да сада имају збринутих 105 пацијената са лакшом, средњом и веома тешком клиничком сликом, од којих је 10 на респираторима.

„Најлепше молим све грађане, ми ћемо помоћи свима али помозите и ви нама. Имајте на уму да ако сте ви неодговорни према себи, немојте бити према другима јер ми морамо да лечимо све“, рекао је Стојановић.

Он је навео и да ће у тој установи бити оспособљено још 400 кревета и да има 50 места на интензивним негама.

Директор Опште болнице у Пожаревцу Данко Николић наводи да у тој болници имају 11 пацијената са лакшим симптомима, а на инфективној клиници је 41 пацијент.

Додао је да имају спремних 120 места, а од понедељка ће имати још 130 постеља како би могли да приме и збрину све случајеве, како каже „за случај већег удара“.

„Придружујем се апелу министра и мојих колега да поштујемо мере. Ако не мислимо на себе треба да мислимо на своје ближње и пријатеље. Удружимо се сви у у борби против ове опаке болести“, поручио је Николић.

Прочитајте још:
Отвара се привремена ковид болница у Арени

Некадашњи директор Инфективне клинике др Мијомир Пелемиш поручио је да вирус није ослабио и да не бира узраст.

„Сви могу да оболе само је питање какав ће бити исход. Вирус се није променио, од почетка је овде, активан је и даље и показало се да нажалост умиру и млади људи без иједне друге болести. Зар нам то није довољна опомена да поштујемо све мере?“, поручио је Пелемиш.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације