Вучић на приказу нових беспилотних летилица ЦH-92А Војске Србије: Ово је најбоље оружје! Видите како се ратује у Јемену и Саудијској Арабији

Танјуг

субота, 04. 07. 2020. у 07:57

Вучић на приказу нових беспилотних летилица ЦH-92А Војске Србије: Ово је најбоље оружје! Видите како се ратује у Јемену и Саудијској Арабији

Фото: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је приказу нових беспилотних летилица ЦH-92А Војске Србије, на аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници.
Председник Србије Александар Вучић присуствовао је приказу нових беспилотних летилица ЦH-92А Војске Србије, на аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници.

Уживо приказ пратите на приложеном видео-снимку:
Председника Вучића је Ненад Милорадовић, в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе упознао са карактеристикама новог система, а Вучића је посебно интересовало са које даљине ЦH-92А може лансирати ракете на непријатеља, и докле се стигло са развојем домаћег "Пегаза".


Представници Министарства одбране и Војске Србије представили су председнику Вучићу и нови систем - шест летелица, са по две ракете, које, како су рекли, могу да униште и теже оклопно возило.


Вучић је приликом обиласка питао са које удаљености дрон може да пусти ракету, на шта му је речено да је то са 9 километара. Упитао је шта може да учини, а одговор је свако оклопно возило.

- Имамо шест летелица са по две ракете - казао је Вучић.


Вучић је упитао припаднике Војске Србије да ли су задовољни овим летелицама, на шта су рекли да јесу.

Председник Вучић је закључио да овим летелицама са две ракете наша војска може да погоди било коју мету са 9 километара. Вучић је упитао колико коштају ракете, а у одговору сазнао да је цена једне 50.000.


- Значи требају нам три милиона само за ракете - констатовао је Вучић.

Вучић је рекао да је су ове беспилотне летелице боље од хеликоптера и да су јефтиније.

- Нема људских губитака, нема ничег - навео је Вучић током приказа најновијих беспилотних летелица наше војске.


Вучић каже да за сада Србија има 18 ракета за летелице и додао да ће купити још више.

- Ово је најбоље оружје. Видите како се ратује у Јемену и Саудијској Арабији. Нема жртава, а ударац се задаје непријатељу... Срећан сам што наша војска напредује - рекао је Вучић.

Војска Србије данас је снажнија него раније

Војска Србије данас је многоструко снажнија него раније, поручио је председник Александар Вучић и истакао да сада почињемо да се меримо са снажнијим земљама, чему говоре у прилог и нове беспилотне летелице.

- То постаје савремени начин ратовања. Ми нисмо имали шансу да се меримо са озбиљнијим земљама, а сада то почињемо. Уводимо технологије које нисмо имали - подвукао је Вучић на батајничком аеродрому.

Истакао је да је важно и то што је договорен трансфер технологија са кинеским партнерима, што значи да се Пегаз уводи у систем Војске Србије.

- Војска Србије данас је многостукро снажнија него раније - навео је председник.

Додао је да на шест летелица укупно има 18 ракета.

- То је за сада, а купићемо још, јер нису скупе. Ово је најбоље оружје - рекао је Вучић.

На питање новинара колико су плаћене летилице из Кине, Вучић је одговорио да када је реч о војним набавкама такви уговори се држе у тајност, али је додао да “нису скупи”.

- Нису много, и ја сам се изненадио када сам чуо коначну цену - рекао је Вучић.

На констатацију новинара да се сви уговори који се односе на сарадњу са Кином држе у тајности, Вучић је одговорио да то нема везе са Кином, те да Србија када набавља војну опрему и од других земаља уговоре и цене држи у тајности.

- И када набављамо од неке друге земље, што се тиче војне опреме, држи се у тајности, то нема везе са Кином - рекао је Вучић и додао да Србија о куповини девет хеликоптера од Ербаса има клаузулу о тајности.

Фото: Танјуг
О изборима у Шапцу

Вучић је рекао да су Зеленовић и остали изгубили власт после 25 година и казао да они владају тамо да би прикрили сав лоповлук.

- Увели су ванредну ситуацију да би опстали још 7, 10 дана на власти... Нема страног амбасадора да их спаси, народ је одлучио - навео је Вучић.

Србија тестирала више него сви у региону

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Србија спровела више тестова на корона вирус него све земље бивше Југославије, плус Албаније заједно, и то 428.000. Вучић је, упитан за критике из Hрватске у вези праксе тестирања, казао да није заинтересованд а одговара на хрватску предизборну кампању, пошто се сутра тамо одржавају избори.

Указао је да нема одгвора на оно што је рекао пре пар дана да ће Србија крајем следеће године претећи Hрватску по висини БДП-а, јер на то нема одговора.

Што се тестова тиче каже да су само четири земље по питању тестирања у односу на број становника, испред Србије, а то су Немачка, Аустрија, Швајцарска и Италија. Пренео је апсолутне бројке тестирања у региону.

- У Црној Гори спроведнео је 18.000 тестова, и то све брзи тестови, јер немају лабораторије за ПЦР тестове. Северна Македонија поштено је тестирала 64.000, БиH 97.000, Hрватска 82.000. Србија 428.000. Бугарска, која исте величине и уз то чланица ЕУ 147.000, Мађарска која је већа 281.000 - објаснио је он.

Вучић је, на основу тих бројева, упитао „на основу чега умиру људи, када нису тестирани“. Србија је, поновио је, пет пута више тестирала од Hрватске, а није пет пута већа од те суседне земље. Указао је да је у Hрватској тестирање 215 евра, а код нас, ако дођете на свој захтев, тестирање кошта 50 евра, док је бесплатно ако постоје симптоми.

Тестови су коштали државу до сада 50 милиона евра, а имамо још 300.000. Рекао је да ће Србија покушати да преситгне по тестирању и Немачку, Аустрију, Италију и Швајцарску, које су по томе испред нас.

Фото: Танјуг

О НОВОМ ПАЗАРУ: Ситуација се стабилизује

Вучић је говорећи о Новом Пазару рекао да је ситуација боља, да се стабилизује.

- Ја сам крив што сам ишао по свету после избора, сигуран сам да би било мање проблема у Новомм Пазару да сам био ту. Војска би раније дошла... Требало је раније то да урадимо - рекао је Вучић.

- Ми сада преговарамо да правимо нову болницу, која би трајала 30 година, са 500 до 1.000 лежаја, да нам то буде главна болница за следеће ударе - открио је Вучић.

Нема нове помоћи,угрозила би стабилност и стопу јавног дуга

Председник Александар Вучић изјавио је данас да држава не разматра нови пакет мера помоћи привреди због корона вируса, јер би на тај начин угрозила стабилност и стопу јавног дуга.

- Нема, не може да обезбеди држава још пара (за помоћ привреди). Ако буде обезбеђивала још више, држава ће да угрози стабилност и стопу јавног дуга, а ја сам обећао народу да нећемо прећи стопу јавног дуга 60 одсто у односу на БДП, што је Мастрихт ниво - рекао је Вучић.

Вучић је у Батајници, упитан да ли се разматра нови пакет мера привреди и како коментарише наводе синдиката да је привреда поново погођена и да очекују масовна отпуштања, рекао да су масовна отпуштања поједини медији најављивали пре неколико месеци, али да се то није десило и да сада у Србији има 6.000 више запослених него пред почетак кризе.

- Што се тиче синдиката, ја волим Љубу Орбовића (председника С С С С), он разуме државу увек и разумем потребу синдиката да увек штите раднике, и ја сам на страни радника. Али држава није ћуп из којег можете да узмете шта хоћете - рекао је Вучић.

Фото: Танјуг

Констатовао је да је синоћ, гледајући неколико дневника и вести по целом региону, стекао утисак да се комунизам вратио на мала врата.

- Све су вести негативне, да узмете конопче да се обесите, а друго је-државо дај плати! Одакле, хоћете да штампамо паре - упитао је Вучић.

Каже да је Србија, и по оцени ММФ, најбоље изашла из финансијске кризе, а да сад неки поново траже паре.

- Мислите да имамо ћуп па дођете па узмете? Нађите такве председнике, имате такве - стручњаке који су опљачкали земљу и увек кажу да држава да још пара - рекао је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (56)

Milan

04.07.2020. 09:38

Vojska Srbije je danas, po pitanju opremljenosti, na veoma visokom nivou i moze se svrstati u red najbolje opremljenih na Balkanu pa i sire.

Vojislav Dotlic

04.07.2020. 10:07

Pokrivanje pogranicnih pojaseva sa dronovima ce umnogome olaksati posao o vojnicima ali i policajcima.

Tara

04.07.2020. 10:11

Ponosni smo sto nam je vojska konacno postala jedna ozbiljna institucija sa dobro obucenim vojnicima i savremenom opremom.

Zoran

04.07.2020. 10:31

U saradnji sa KInom, VS se dodatno opremila modernim bespilotnim letilicama u cilju ocuvanja mira i stabilnosti.

Vlajko

04.07.2020. 11:30

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic prisustvovao je prikazu novih bespilotnih letilica CH-92A Vojske Srbije, na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlovic" u Batajnici.

Nn

04.07.2020. 12:03

Vojska Srbije je znatno opremljenija i vise modernizovana poslednjih godina, veoma je vazno ulagati u jacanje vojske, tako jaca i drzava.

Petar

04.07.2020. 12:34

Nasa vojska je u poslednjih godina značajno napredovala, dobila je najsavremeniju opremu, i bolje uslove za rad.

Predrag Veljković

04.07.2020. 12:40

Srbija ima najsavremeniju vojsku u regionu. Nasa vojska moze se pohvaliti najmodernijim naoruzanjem.

Jelena

04.07.2020. 13:48

Srbija prati svetske trednove i nastoji da modernizuje svoju vojsku. Samo jaka i stabilna vojska su pokazatelj sigurnosti Srbije.

Tina

04.07.2020. 13:49

Novi sistem bespilotnih tetelica dopronosi stabilnisti i sigurnost naše zemlje. Mnogo su isplativiji, rentabilniji i nemaju mogućnost da bude ljudskih žrtava sa naše strane.

Sanja

04.07.2020. 14:08

Vojska Srbije je mnogo napredovala u poslednjih par godina, dobila je najsavremeniju opremu. Uz modernu opremu uslovi za rad ce biti mnogo laksi.

Una

04.07.2020. 14:10

Srbija ima snaznu vojsku sa najmodernijom vojnom opremom i naoruzanjem koje ce odvratiti svakog moguceg neprijatelja od napada.

Mikiboy

04.07.2020. 14:21

Opozicija boksuje jos uvek iz gledalista a ja bih im savetovao da udju u ring i pokazu svoje umece.

Milena

04.07.2020. 14:28

Srbija nastavlja da ulaze u svoku bezbednost. Neka snaga nase vojske bude opomena svakom ko pomisli da ugrozi sigurnost gradjana Srbije.

Ivan

04.07.2020. 15:18

Ulaganje u vojnu opremu je neophodno zbog sigurnosti. Niko ne misli da ćemo morati da ih upotrebljavamo ali treba drugi da znaju da imamo savremeno naoružanje.

uki

04.07.2020. 17:05

Država je pronašla sredstva za modernizaciju vojske. To je čin vredan pažnje i poštovanja.

Lazar

04.07.2020. 17:21

VS je dobila najmodernije oruzje u obliku bespilotnih letelica koje ce mnogo znaciti i pomoci u obuci nasim vojncima

Ilija

04.07.2020. 17:50

Vojska Srbije napreduje sve vise i vise, kao rezultat velikih ulaganja imamo modernizovanu vojnu opremu.

nana

05.07.2020. 07:37

Vojska Srbije je sve bolje opremljena zahvaljujući velikim ulaganjima države.

Rade

05.07.2020. 08:11

Vojsa je bila decenijama zapostavljana, a sada se vraća njen stari sjaj, i nabavlja se najsavremniju opremu.