Завршени пријемни испити: Слабо интересовање за Рударски и Шумарски, а ево на којим факултетима је огромна навала

В. Ц. С.

субота, 04. 07. 2020. у 13:02

Завршени пријемни испити: Слабо интересовање за Рударски и Шумарски, а ево на којим факултетима је огромна навала

Фото: П.Милошевић

Завршени пријемни испити на државним факултетима у земљи, а неки неће испунити планирану квоту
ПРИЈЕМНИ испити на скоро свим државним факултетима су окончани, а већина је већ објавила и прелиминарне резултате. Они који нису, имају рок до уторка по подне, а коначне ранг-листе сви факултети објавиће до краја следеће недеље. Према речима проректора Универзитета у Београду проф. Петра Булата, неки су, као на пример Фармацеутски факултет, то већ урадили, па упис може да почне.

- Током пријемних испита није било никаквих проблема, тестирања су текла регуларно. И кандидати и наставно особље поштовали су све безбедносне мере које је прописао Институт за јавно задрвље "Др Милан Јовановић Батут" - каже Булат.

Према његовим речима, ове године је било неколико стотина пријава мање него лане, а које су тачно бројке, знаће се тек после уписа. Булат подсећа да су многи конкурисали на више факултета, па се још не зна прецизан број будућих бруцоша. Један од разлога за ово јесте смањена стопа наталитета у земљи, због чега је из године у годину и број свршених средњошколаца све мањи.

Огромна навала била је на Факултету организационих наука, затим на психологији, медицини, фармацији... На неке факултете, међутим, пријавила се једва половина од одобрене квоте. Нпр. на Рударско-геолошком у Београду пријавила су се 163 заинтересована за 316 места, на Пољопривредном 517 за 895, на Шумарству 187 за 345, Факултету за физичку хемију 53 за 100...

Најгора ситуација је на Техничком факултету у Бору, где се пријавило 76 заинтересованих за 240 места. Ништа боље није ни у Новом Саду. Ту је доста слободних места остало на Технолошком, Правном, Грађевини, Педагошком, Техничком факултету "Михајло Пупин" и Учитељском факултету на мађарском језику.

- Ученици често конкуришу за атрактивне програме, који нису увек и перспективни. Проблем је што се у јавности не говори довољно који су то профили који ће Србији бити потребни. Зато, на пример, нема довољно кандидата за Рударско-геолошки факултет, а рударски инжењери су и те како тражени - каже Булат.

Он у том контексту помиње концерн "Рио Тинто", који је завршио геолошка истраживања у оквиру пројекта "Јадар" код Лознице, а за следећу годину је најављена изградња хемијских постројења. Недовољно је интересовање и за металуршки профил на Технолошко-металуршком факултету, који је такође перспективан, посебно с обзиром на све већа кинеска улагања.

ДРУГИ РОК 2. СЕПТЕМБРА

УПИС кандидата у првом уписном року на највећем, Универзитету у Београду, мора бити завршен до 17. јула, а већ следећег дана Универзитет ће имати извештај о слободним местима за други уписни рок, за који пријаве почињу 2. септембра.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ludi milojko

05.07.2020. 07:16

zasto da se prijavljuju? da rmbace za 400 i manje evra mesecno dok mediokriteti zaradjuju hiljade po farmama, parovima i ostalim gadostima?

Xin

05.07.2020. 08:47

Realno sto da deca trace godine zivota na nesto gde nema vajde od zaposlenja u struci. Pridodajte i Poljoprivredni,ta tri fakulteta ne rade nista na poslovnoj perspektivi studenata!