Ношење маске губи смисао ако ОВО РАДИТЕ СА ЊОМ: Епидемиолог Ана Глигић УПОЗОРАВА

Novosti Online

петак, 03. 07. 2020. у 12:53

Ношење маске губи смисао ако ОВО РАДИТЕ СА ЊОМ: Епидемиолог Ана Глигић УПОЗОРАВА

Фото: Принтскрин Youtube Прва

Истакнути вирусолог др Ана Глигић објашњава шта не бисмо смели да радимо са маском
У последње време често можемо да видимо како људи на улицама маску носе на подлактици, при чему је део који се ставља на лице прилепљен за руку, а затим је након краћег времена поново ставе.


Опасно је радити то по самој логици ствари", каже наш истакнути вирусолог др Ана Глигић која изричито тврди:


"Када се скине маска, не сме се поново стављати. Уколико се то уради, вирус без капљица има отворен пут до нас. Не сме се маска два пута узети без стерилизације, искувавања или пеглања".


Др Глигић напомиње да се пре употребе маски морају прати руке.


"Маске су пропусне за вирус јер су његове честице много мање од честица материјала од којег је израђена маска која нас заправо штити од капљичног преноса вируса, односно кашљања или кијања".


Лична одговорност је најважнија, буди одговоран према себи и према другима.


Када се маска носи на подлактици, оне могу доћи у додир са честицама разних бактерија и вируса, а не само корона вируса, а поред тога могу доћи и у контакт са знојем који нарушава ефикасност овог заштитног средства (напоменула је то др Тереза Мареј Амато, директорка Ургентне медицине "Лонг Исланд Јеwисх Форест Хиллс"). Немали број људи након што скине маску, одлаже је у кесу, џеп или торбу, а онда је без дезинфекције изнова користи вероватно руководећи се тиме да је он само користи и да лични предмети које употребља нису ризични.


Др Глигић која је била шеф лабораторије у време епидемије великих богиња, вариола вере, 1972. године у Београду, истиче да је употреба рукавица позитивна не само зато што нас оне штите од вируса већ и зато што ћемо теже са њима додиривати лице него што то чинимо голим рукама.


(kurir.rs)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

S4

03.07.2020. 13:00

pa ne nose se maske da bi sebi zastitio nego da nebi kasljao i kijao u druge. po evropi se uglavnom nose maske sasivene tj od tkanine koja ne stiti od mikroba ali neda ti da kasljes u druge.

Milan

03.07.2020. 13:11

Kad bude maska kostala 10 din. onda cu da je menjam na svakih sat vremena, do tada cu da nosim jednu nedelju dana. Nikom nije stalo do nosenja maski, vec moraju da postuju propise. Nikoga nije ni briga za koronu.

tako to ide

03.07.2020. 13:29

Znaci ko koristi gradski prevoz do posla i nazad trebaju mu dve hiruske maske dnevno tj. 200 dinara. A ko koristi platnenu masku mora sa sobom nositi peglu i naci mesto gde da je ukljuci. Jasno.